Жилищный адвокат

Про 1 - Господарський суд Львівської області - Сухович Ю.О.

  1. ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  2. УХВАЛА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

26.12.2014 р. Справа№ 914/4511/14

Судя Сухович Ю.О. розглянувши матеріали

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області, м.Новояворівськ, Яворівський район Львівської області

до відповідача Шклівської селищної ради, смт.Шкло, Яворівського району Львівської області

про 1. Визнання протиправними дій Шклівської селищної ради щодо надання недостовірних довідок, які стали підставою для призначення пенсії як державному службовцю.

2. Стягнення з Шклівської селищної ради заборгованості із зайво виплаченої пенсії (переплати) в сумі 125 969,15 грн.

ВСТАНОВИВ:

На розгляд господарського суду Львівської області Управлінням Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області подано позов до Шклівської селищної ради про визнання протиправними дій Шклівської селищної ради щодо надання недостовірних довідок, які стали підставою для призначення пенсії як державному службовцю та стягнення з Шклівської селищної ради заборгованості із зайво виплаченої пенсії (переплати) в сумі 125 969,15 грн., що виникла за період з 06.10.2006р. по 31.05.2012р.

Вирішуючи питання про прийняття позовної заяви за вих.№3701/06 від 15.12.2014р. (вх.№4677 від 23.12.2014р.) до розгляду, судом встановлено наявність підстав для відмови у її прийнятті зважаючи на наступне.

Згідно ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Як вбачаться із ч.2 ст. 16 ЦК України одним із таких способів захисту є визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

Частиною першою ст.1 ГПК України встановлено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Статтею 21 ГПК України встановлено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Позивачами є підприємства та організації, що подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу.

Стаття 12 ГПК України передбачає чіткий перелік справ, підвідомчих господарським судам. Даний перелік справ є вичерпним та не підлягає розширеному тлумаченню. Однак, серед даного переліку не вказано про таку категорію спорів, які виникають за зверненням органу державної влади про визнання дій органу місцевого самоврядування неправомірними та стягнення заборгованості із зайво виплаченої пенсії.

Водночас у ч.2 ст.17 Кодексу адміністративного судочинства України закріплено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори, зокрема: 1) спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності; 2) спори з приводу прийняття громадян на публічну службу, її проходження, звільнення з публічної служби; 3) спори між суб'єктами владних повноважень з приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, у тому числі делегованих повноважень; 4) спори, що виникають з приводу укладання, виконання, припинення, скасування чи визнання нечинними адміністративних договорів; 5) спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України; 6) спори щодо правовідносин, пов'язаних з виборчим процесом чи процесом референдуму.

Особливістю справ, які розглядаються у порядку адміністративного судочинства є їхній публічно-правовий характер, що суттєво відрізняє їх від господарських спорів, які носять приватно - правовий характер. Адміністративні спори виникають між суб'єктами, які перебувають у відносинах підпорядкування або ж адміністративної залежності один від одного. Тоді як господарські спори виникають між юридично рівними суб'єктами.

Згідно з п.п.3.1 п.3 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011р. №10 із змінами та доповненнями "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" господарський спір підвідомчий господарському суду, зокрема, за таких умов: участь у спорі суб'єкта господарювання; наявність між сторонами, по-перше, господарських відносин, врегульованих Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України, іншими актами господарського і цивільного законодавства, і, по-друге, спору про право, що виникає з відповідних відносин; наявність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення спору господарським судом; відсутність у законі норми, що прямо передбачала б вирішення такого спору судом іншої юрисдикції.

Варто зазначити, що трактувати вищенаведені умови підвідомчості справ господарським судам потрібно лише у сукупності. Відсутність однієї із зазначених умов свідчить про неможливість розгляду справи у порядку господарського судочинства.

Зокрема, із поданої Управлінням Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області позовної заяви за вих.№3701/06 від 15.12.2014р. (вх.№4677 від 23.12.2014р.) вбачаться, що спір виник між двома субґєктами владних повноважень та порядок його вирішення регулюється нормами адміністративного права (Кодекс адміністративного судочинства України).

Окрім того, як роз»яснено Вищим господарським судом України у п.16 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011р. №10 із змінами та доповненнями "Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам" не підлягають розглядові в господарських судах справи у спорах, пов'язаних із здійсненням владних повноважень Пенсійним фондом України та його органами у прийнятті рішень про стягнення простроченої заборгованості із страхових внесків до названого Фонду. Водночас господарськими судами розглядаються на загальних підставах справи зі спорів за участю названих органів, якщо такі спори виникають з цивільних чи господарських правовідносин, в яких ці органи виступають на рівних засадах з іншими учасниками відповідних відносин (наприклад, у зв'язку з виконанням цивільно-правових чи господарсько-правових договорів, відшкодування матеріальної або моральної шкоди, із зобов'язань у зв'язку з набуттям, збереженням майна без достатньої правової підстави тощо).

У поданій Управлінням Пенсійного фонду України у Яворівському районі Львівської області позовній заяві йдеться саме про відносини підпорядкування, а не про відносини координації (при яких сторони набувають прав та обов'язків на рівних засадах), оскільки Управлінням Пенсійного фонду України у Яворівському районі Львівської області було призначено державному службовцю Шклівської селищної ради Лаган Любові Йосипівні пенсію на підставі недостовірних довідок, які видавалися саме Шклівською селищною радою.

Таким чином, правовідносини, які виникли між Управлінням Пенсійного Фонду в Яворівському районі Львівської області та Шклівською селищною радою є публічно-правовими та повинні розглядатись у порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України.

Згідно п.1 ч.1 ст.62 ГПК України суд відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 62, ст.86 ГПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

1. Відмовити у прийнятті позовної заяви за вих.№3701/06 від 15.12.2014р. (вх.№4677 від 23.12.2014р.) Управління Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області до Шклівської селищної ради про визнання протиправними дій Шклівської селищної ради щодо надання недостовірних довідок, які стали підставою для призначення пенсії як державному службовцю та стягнення з Шклівської селищної ради заборгованості із зайво виплаченої пенсії (переплати) в сумі 125 969,15 грн.

2. Позовну заяву та додані до неї документи, всього на 46 аркушах повернути Управлінню Пенсійного фонду України в Яворівському районі Львівської області.

3. Копії ухвали надіслати сторонам.

4. Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного господарського суду в порядку і строки вказані в ст.ст.91-93 ГПК України.

Суддя Сухович Ю.О.

Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.


Вам это будет интересно:

Про звільнення Самсоненка В.Ф. з посади генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, Кабінет Міністрів України

Про звільнення Самсоненка В. Ф. з посади генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Звільнити Самсоненка Вадима Феодосійовича з посади генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення у зв’язку з невиконанням умов контракту.

Усі на лижню!

Мальовничий куточок Донеччини Святогіря нерідко називають Донецькою Швейцарією. І хоч тутешньому ландшафту далекувато, скажімо, до гірських масивів Альп, на крейдяних кручах над Сіверським Дінцем ...

Про проведення перевірок стану реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою в окремих регіонах України, Міністерство охорони здоров'я України

Про проведення перевірок стану реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою в окремих регіонах України

Про внесення зміни до пункту 6 Порядку використання коштів резервного фонду бюджету, Кабінет Міністрів України

Про внесення зміни до пункту 6 Порядку використання коштів резервного фонду бюджету Кабінет Міністрів України постановляє: Внести зміну до пункту 6 Порядку використання коштів резервного фонду бюджету( 415-2002-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 415 (Офіційний вісник України, 2002 р., № 14, ст. 734; 2005 р., № 30, ст. 1826; 2009 р., № 57, ст. 1988; 2011 р., № 71, ст. 2684; 2012 р., № 15, ст. 554), замінивши в підпункті "а" слова "соціально-політичного характеру" словами "соціального характеру".

Консультации по недвижимости
Адвокат по ЖКХ
Рекомендовано !
Киевские судебные решения

№910/22831/14

Судья: Васильченко Т.В.
07.01.2015

№757/24024/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015
Новости жилищных адвокатов
Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

Об Адвокате
Сайт просто класс так много чего здесь любопытного и нужного. Желаю вам держаться так же высоко и дальше и всего самого... в Вашей работе!

Вы супер!!! Все что делаете для всех пользователей вне всякого сомнения- необходимо!!!

Большущее спасибо. Очень благодарны! Ребята - просто молодцы.
Публикации о недвижимости
О налогообложении операции с недвижимостью ...

О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

Что лучше агент по недвижимости или адвокат

Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66