Жилищный адвокат

Олександр ВОЗНЯК: «Біль у попереку — друга за частотою причина звернень по медичну допомогу»

    Олександр ВОЗНЯК: «Біль у попереку — друга за частотою причина звернень по медичну допомогу»Керівник Центру загальної нейрохірургії клінічної лікарні «Феофанія» Олександр ВОЗНЯК

    Кожна справа людиною ставиться і людиною славиться. На жаль, у нас чимало тих на видноті і слуху, хто добрих слідів після себе не залишає. Більше того, вони не лише затіняють справжніх творців, а й заважають їм працювати. Тому хочеш не хочеш, а порівнювати змушують реалії буття. Є люди, які заяви про любов до України зробили своєю професією, що забезпечує не лише великий шматок хліба з маслом, а й позбавляє будь-якої відповідальності. А порожня бочка, як відомо, найгучніше дзвенить.

    Справжня еліта і гордість нації не галасує про свій патріотизм. Вона працює. І що важливо: за все зроблене бере відповідальність на себе. А тому вчиться, прагне успіху, який приносить користь суспільству.

    Кожен творчий паросток, який, пробиваючись до життя, стверджує, що Україна — не країна третього світу, суспільство повинно знати і цінувати. Увага має бути прикута до тих, хто відкриває світло, а не заганяє нас у пітьму. Адже авторитет держави, її міць, зрештою повага і довіра громадян стверджуються конкретною роботою. Такою, про яку кажуть, що державній установі можна довіряти. А тому люди діла — опора не лише сьогодення, а й майбутнього. Бо самовідданістю подають молоді приклад, відкривають для неї справжні цінності. І, головне, дають змогу самореалізуватися не за морями-океанами. Вдома.

    Все це ствердив Олександр Возняк, якого фахівці світу визнають одним з кращих професіоналів. В умовах нашої держави здобутки Олександра Михайловича підсилюються поверненням Україні авторитету високотехнологічної і наукоємної медичної практики. Хірург і організатор Возняк за три роки зробив дуже багато. Це треба знати. Цим маємо пишатися. Подібне може і повинно стати нормою нашого життя. Що вдалося? Про це наша розмова з керівником Центру загальної нейрохірургії клінічної лікарні «Феофанія» Олександром Возняком.

    Олександре Михайловичу, впевнений, ви погодитесь, що найкраща атестація лікаря — відгуки пацієнтів. Один з них, моряк далекого плавання, розповів, що біда підловила його в одному із зарубіжних портів. Там його обстежили і порадили летіти додому. Хоч фірма оплату гарантувала. Не затримався він і в одній з українських приватних клінік, з останньою надією його привезли до вас…

    — Операція пройшла успішно. Ви самі бачили, з яким настроєм пацієнт повертався додому.

    — І ще один факт, у який важко повірити. Вашому центру три роки, а на його базі було проведено міжнародний семінар нейрохірургів. Побачене й почуте тут не лише здивувало, а й вразило досконалістю зарубіжних фахівців найвищого рівня. Як вдалося цього досягти?

    — Про семінар ми не думали. Місце його проведення визначали фахівці багатьох країн, керуючись одним принципом: що корисного можна почерпнути в країні його проведення.

    — І вони визнали, що про подібний центр у багатьох країнах можуть лише міряти.

    — Так. Обладнання, кваліфікація персоналу, умови роботи у нас дають можливість робити найскладніші операції.

    — На чому спеціалізується центр?

    — Розпочну з того, що була мета, поставлена життям, і бажання зробити все можливе для розв’язання проблеми. Для прикладу візьмемо найзрозуміліше. Мабуть, немає людей, які б не скаржились на біль у попереку. Проблема дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта, інакше кажучи, остеохондрозу, дуже давня і бере свій початок з тих часів, коли людина почала пересуватись на нижніх кінцівках. За даними статистики, дегенеративні зміни хребта різного характеру та ступеня виразності мають місце майже в 55—60% випадків у віці від 20 до 29 років, в 95—97% випадків у віці 40—49 років та сягають 100% у людей, старших за 60 років. Щорічно в Україні із захворюваннями хребта по медичну допомогу звертаються близько 1 мільйона людей і близько 16 тисяч стають інвалідами.

    Якщо вам поставили діагноз, наприклад, грижа міжхребцевого диска, і йдеться про хірургічне лікування, не слід з цього робити трагедії. Фото Володимира ЗAЇКИ

    — Однак не всі роблять це вчасно, що, звісно, веде до ускладнень.

    — Саме так. Тому слід дбати про медичну культуру населення. Біль — сигнал, на який треба реагувати. І лише лікар може визначити, що і як треба робити. Біль у поперековому відділі хребта є другою за частотою (після застуди) причиною звернень по медичну допомогу. Це найчастіша причина непрацездатності пацієнтів, молодших за 45 років. Випадіння грижі міжхребцевого диска трапляється лише в 1—3 % випадків. Але навіть за наявності грижі міжхребцевого диска не завжди доцільно проводити хірургічне втручання, в усякому разі не завжди треба вести мову про хірургічне лікування одразу після появи симптоматики. Перше, що потрібно зробити, — звернутись до фахівця, щоб після оцінки стану пацієнта визначитись із доцільністю та обсягом обстежень, які треба провести для коректної постановки діагнозу та правильного вибору лікувальної тактики. Найчастіше таким фахівцем є невролог (невропатолог). Саме він приймає рішення щодо проведення, скажімо, МРТ, МСКТ, рентгенологічного або будь-якого іншого дослідження хребта. Саме невролог визначається із планом консервативно-медикаментозної терапії, слідкує за станом пацієнта та динамікою лікування. У більшості випадків адекватна консервативна терапія протягом 4—6 тижнів приводить до успіху. За статистичними даними, при поперековому болю покращення відбувається протягом місяця майже у 90% пацієнтів. До нейрохірурга слід звертатись у тому випадку, коли біль у спині, слабкість, оніміння в нозі тощо турбують, незважаючи на проведене лікування протягом означеного вище часу.

    Це, як-то кажуть, правила, але з усіх правил є винятки, тому основний постулат, який треба усвідомити: якщо вас турбують проблеми, пов’язані зі спиною, слід звернутися до фахівця, а буде він неврологом чи нейрохірургом — не суттєво, головне, щоб він був професіоналом. У цьому контексті допомога хіромантів, костоправів, мануальних терапевтів не завжди приводить до бажаних результатів не тому, що методи народної медицини не ефективні, а тому, що вони часто застосовуються не за показами або за наявності протипоказів до їх використання внаслідок неадекватного обстеження та некоректно поставленого діагнозу. Тому алгоритм дуже простий: проблема — фахівець — обстеження — діагноз, а після цього — вирішувати вам, хто і як вас буде лікувати.

    Як нейрохірург хотів би зазначити таке. Якщо вам поставили діагноз, наприклад, грижі міжхребцевого диска, і йдеться про хірургічне лікування, не слід з цього робити трагедії. Сучасні методи хірургічного лікування дають змогу не тільки усунути проблему, а й вжити низку заходів щодо профілактики можливих проблем у майбутньому шляхом реконструктивних операцій на хребті, використовуючи при цьому міні-інвазивні (малотравматичні) методики втручання. Головне, щоб хірург досконало володів ними, а ви йому довіряли.

    — Ваш центр займається не лише проблемами хребта?

    — У центрі проходять лікування хворі з пухлинами центральної нервової системи, в тому числі і з аденомами гіпофіза, гострими порушеннями мозкового кровообігу, з дегенеративними захворюваннями хребта та міжхребцевих дисків, з травмою хребта та спинного мозку, больовими синдромами, епісиндромами, які потребують нейрохірургічного лікування, хворі з гідроцефалією головного мозку, а також пацієнти з хронічними порушеннями мозкового кровообігу.

    У центрі проводять операції на пухлинах головного і спинного мозку найвищої категорії складності. Результати лікування ліпші, ніж у багатьох клініках світу. Підтвердження цьому — показники післяопераційної летальності та ускладнень, які нижчі за загальнонаціональні в 7—10 разів. Як наслідок, до центру по допомогу звертається дедалі більше пацієнтів із-за кордону. Впродовж останніх трьох років ми оперували хворих з Росії, Молдови, Польщі, Об’єднаних Арабських Еміратів, Лівії, Узбекистану, Таджикистану, Азербайджану, Киргизстану, Італії, Білорусі, Казахстану, Грузії, Вірменії. Госпіталізація хворих проводиться цілодобово щодня.

    — Хто ваші пацієнти?

    — За рік у центр надходить майже 500 пацієнтів. З них 85% — люди з усіх регіонів, яким не можуть надати належної допомоги на місцях.

    — Усі вони стверджують, що плата у державній установі значно нижча, ніж у приватних клініках.

    — Так. У нас не передбачається прибуток. Пацієнт лише компенсує витрати на лікування.

    — Отож усі, хто потребує кваліфікованої нейрохірургічної допомоги, можуть звертатись до вас?

    — Звичайно. Але до всіх у нас одне прохання. Ми виконуємо найскладніші операції. У фахівців дуже напружений режим роботи. Тому перш ніж звернутись до центру, пацієнт повинен пройти обстеження за місцем проживання і лише за умови, що там йому не можуть надати допомоги, звертатись до нас. Як образно сказав один з працівників, не можна скрипкою забивати цвяхи. Наш профіль і наше покликання — виконувати найскладнішу роботу.

    Олександре Михайловичу, знайомлячись з роботою центру, мимоволі звертаєш увагу, що все начиння — зарубіжного виробництва. І це при тому, що Україна — космічна держава, здатна виробляти унікальну продукцію.

    — Це запитання не до нас. Мовчу вже про складні речі, але навіть звичайні столи з нержавіючої сталі змушені купувати в Білорусі

    — Виходить, комусь вигідно, аби вітчизняне виробництво не розвивалось?

    — Не знаю. Але переконаний, що наша промисловість повинна задовольняти потреби медичної галузі. Тоді витрати на охорону здоров’я зменшаться, додаватимуться робочі місця, розвиватиметься інженерна думка, яка має задовольняти зростаючі потреби і можливості нейрохірургії. Самі лише лікарі медичну реформу не проведуть. Завдання комплексне і вимагає координації держави. Лише за такої умови не тільки окремі медичні заклади, а всі можуть і повинні стати найсучаснішими.

    Насамкінець від усіх пацієнтів хочу подякувати вам і вашому Молодому колективу, який працює з повною самовіддачею. Ви не лише лікуєте хворих, а відроджуєте авторитет держави.

    Микола ПЕТРУШЕНКО, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Лише три години знадобилося працівникам ДАІ Рівненщини, щоб розшукати два викрадених авто

    Днями, до чергової частини відділу ДАІ Рівненської області надійшло повідомлення про те, що близько пятої години ранку в місті Рівне по вулиці Лермонтова невідомі особи викрали позашляховик Range ...

    Про внесення змін до Положення про внесення інформації про недержавні пенсійні фонди до Державного реєстру фінансових установ, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 8 серпня 2013 р. за № 1349/23881 Про внесення змін до Положення про внесення інформації про недержавні пенсійні фонди до Державного реєстру фінансових установ

    Про видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Про видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку За підсумками розгляду заяви та документів, поданих заявником на видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку — депозитарної діяльності, а саме депозитарної діяльності зберігача цінних паперів, відповідно до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії( z0890-06 ), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006 р. за № 345, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28.07.2006 р. за № 890/12764 (із змінами), НАКАЗУЮ:

    Про видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Про видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку За підсумками розгляду заяви та документів, поданих товариством з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "ІС-Холдинг" до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на видачу ліцензії на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, відповідно до пункту 9 розділу I Ліцензійних умов провадження професійної діяльності на фондовому ринку — діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами)( z0864-06 ), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 2006 року № 341 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України від 24 липня 2006 року за № 864/12738 (зі змінами та доповненнями), НАКАЗУЮ:

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Довольно оригинальный, актуальный и продуманный интернет портал! Я хочу поддержать Вас финансово. Как это можно сделать?

    Довольно уникальный, актуальный и полностью отличающийся от существующих интернет проект! Хочется поддержать Вас материально. Как это можно сделать?

    Просто замечательный! Хорошенький сайтик! Классно! Всё очень удобно и просто. Спасибочки за профессиональный интернет портал!
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66