Жилищный адвокат

Олександр ВОЗНЯК: «Біль у попереку — друга за частотою причина звернень по медичну допомогу»

    Олександр ВОЗНЯК: «Біль у попереку — друга за частотою причина звернень по медичну допомогу»Керівник Центру загальної нейрохірургії клінічної лікарні «Феофанія» Олександр ВОЗНЯК

    Кожна справа людиною ставиться і людиною славиться. На жаль, у нас чимало тих на видноті і слуху, хто добрих слідів після себе не залишає. Більше того, вони не лише затіняють справжніх творців, а й заважають їм працювати. Тому хочеш не хочеш, а порівнювати змушують реалії буття. Є люди, які заяви про любов до України зробили своєю професією, що забезпечує не лише великий шматок хліба з маслом, а й позбавляє будь-якої відповідальності. А порожня бочка, як відомо, найгучніше дзвенить.

    Справжня еліта і гордість нації не галасує про свій патріотизм. Вона працює. І що важливо: за все зроблене бере відповідальність на себе. А тому вчиться, прагне успіху, який приносить користь суспільству.

    Кожен творчий паросток, який, пробиваючись до життя, стверджує, що Україна — не країна третього світу, суспільство повинно знати і цінувати. Увага має бути прикута до тих, хто відкриває світло, а не заганяє нас у пітьму. Адже авторитет держави, її міць, зрештою повага і довіра громадян стверджуються конкретною роботою. Такою, про яку кажуть, що державній установі можна довіряти. А тому люди діла — опора не лише сьогодення, а й майбутнього. Бо самовідданістю подають молоді приклад, відкривають для неї справжні цінності. І, головне, дають змогу самореалізуватися не за морями-океанами. Вдома.

    Все це ствердив Олександр Возняк, якого фахівці світу визнають одним з кращих професіоналів. В умовах нашої держави здобутки Олександра Михайловича підсилюються поверненням Україні авторитету високотехнологічної і наукоємної медичної практики. Хірург і організатор Возняк за три роки зробив дуже багато. Це треба знати. Цим маємо пишатися. Подібне може і повинно стати нормою нашого життя. Що вдалося? Про це наша розмова з керівником Центру загальної нейрохірургії клінічної лікарні «Феофанія» Олександром Возняком.

    Олександре Михайловичу, впевнений, ви погодитесь, що найкраща атестація лікаря — відгуки пацієнтів. Один з них, моряк далекого плавання, розповів, що біда підловила його в одному із зарубіжних портів. Там його обстежили і порадили летіти додому. Хоч фірма оплату гарантувала. Не затримався він і в одній з українських приватних клінік, з останньою надією його привезли до вас…

    — Операція пройшла успішно. Ви самі бачили, з яким настроєм пацієнт повертався додому.

    — І ще один факт, у який важко повірити. Вашому центру три роки, а на його базі було проведено міжнародний семінар нейрохірургів. Побачене й почуте тут не лише здивувало, а й вразило досконалістю зарубіжних фахівців найвищого рівня. Як вдалося цього досягти?

    — Про семінар ми не думали. Місце його проведення визначали фахівці багатьох країн, керуючись одним принципом: що корисного можна почерпнути в країні його проведення.

    — І вони визнали, що про подібний центр у багатьох країнах можуть лише міряти.

    — Так. Обладнання, кваліфікація персоналу, умови роботи у нас дають можливість робити найскладніші операції.

    — На чому спеціалізується центр?

    — Розпочну з того, що була мета, поставлена життям, і бажання зробити все можливе для розв’язання проблеми. Для прикладу візьмемо найзрозуміліше. Мабуть, немає людей, які б не скаржились на біль у попереку. Проблема дегенеративно-дистрофічних захворювань хребта, інакше кажучи, остеохондрозу, дуже давня і бере свій початок з тих часів, коли людина почала пересуватись на нижніх кінцівках. За даними статистики, дегенеративні зміни хребта різного характеру та ступеня виразності мають місце майже в 55—60% випадків у віці від 20 до 29 років, в 95—97% випадків у віці 40—49 років та сягають 100% у людей, старших за 60 років. Щорічно в Україні із захворюваннями хребта по медичну допомогу звертаються близько 1 мільйона людей і близько 16 тисяч стають інвалідами.

    Якщо вам поставили діагноз, наприклад, грижа міжхребцевого диска, і йдеться про хірургічне лікування, не слід з цього робити трагедії. Фото Володимира ЗAЇКИ

    — Однак не всі роблять це вчасно, що, звісно, веде до ускладнень.

    — Саме так. Тому слід дбати про медичну культуру населення. Біль — сигнал, на який треба реагувати. І лише лікар може визначити, що і як треба робити. Біль у поперековому відділі хребта є другою за частотою (після застуди) причиною звернень по медичну допомогу. Це найчастіша причина непрацездатності пацієнтів, молодших за 45 років. Випадіння грижі міжхребцевого диска трапляється лише в 1—3 % випадків. Але навіть за наявності грижі міжхребцевого диска не завжди доцільно проводити хірургічне втручання, в усякому разі не завжди треба вести мову про хірургічне лікування одразу після появи симптоматики. Перше, що потрібно зробити, — звернутись до фахівця, щоб після оцінки стану пацієнта визначитись із доцільністю та обсягом обстежень, які треба провести для коректної постановки діагнозу та правильного вибору лікувальної тактики. Найчастіше таким фахівцем є невролог (невропатолог). Саме він приймає рішення щодо проведення, скажімо, МРТ, МСКТ, рентгенологічного або будь-якого іншого дослідження хребта. Саме невролог визначається із планом консервативно-медикаментозної терапії, слідкує за станом пацієнта та динамікою лікування. У більшості випадків адекватна консервативна терапія протягом 4—6 тижнів приводить до успіху. За статистичними даними, при поперековому болю покращення відбувається протягом місяця майже у 90% пацієнтів. До нейрохірурга слід звертатись у тому випадку, коли біль у спині, слабкість, оніміння в нозі тощо турбують, незважаючи на проведене лікування протягом означеного вище часу.

    Це, як-то кажуть, правила, але з усіх правил є винятки, тому основний постулат, який треба усвідомити: якщо вас турбують проблеми, пов’язані зі спиною, слід звернутися до фахівця, а буде він неврологом чи нейрохірургом — не суттєво, головне, щоб він був професіоналом. У цьому контексті допомога хіромантів, костоправів, мануальних терапевтів не завжди приводить до бажаних результатів не тому, що методи народної медицини не ефективні, а тому, що вони часто застосовуються не за показами або за наявності протипоказів до їх використання внаслідок неадекватного обстеження та некоректно поставленого діагнозу. Тому алгоритм дуже простий: проблема — фахівець — обстеження — діагноз, а після цього — вирішувати вам, хто і як вас буде лікувати.

    Як нейрохірург хотів би зазначити таке. Якщо вам поставили діагноз, наприклад, грижі міжхребцевого диска, і йдеться про хірургічне лікування, не слід з цього робити трагедії. Сучасні методи хірургічного лікування дають змогу не тільки усунути проблему, а й вжити низку заходів щодо профілактики можливих проблем у майбутньому шляхом реконструктивних операцій на хребті, використовуючи при цьому міні-інвазивні (малотравматичні) методики втручання. Головне, щоб хірург досконало володів ними, а ви йому довіряли.

    — Ваш центр займається не лише проблемами хребта?

    — У центрі проходять лікування хворі з пухлинами центральної нервової системи, в тому числі і з аденомами гіпофіза, гострими порушеннями мозкового кровообігу, з дегенеративними захворюваннями хребта та міжхребцевих дисків, з травмою хребта та спинного мозку, больовими синдромами, епісиндромами, які потребують нейрохірургічного лікування, хворі з гідроцефалією головного мозку, а також пацієнти з хронічними порушеннями мозкового кровообігу.

    У центрі проводять операції на пухлинах головного і спинного мозку найвищої категорії складності. Результати лікування ліпші, ніж у багатьох клініках світу. Підтвердження цьому — показники післяопераційної летальності та ускладнень, які нижчі за загальнонаціональні в 7—10 разів. Як наслідок, до центру по допомогу звертається дедалі більше пацієнтів із-за кордону. Впродовж останніх трьох років ми оперували хворих з Росії, Молдови, Польщі, Об’єднаних Арабських Еміратів, Лівії, Узбекистану, Таджикистану, Азербайджану, Киргизстану, Італії, Білорусі, Казахстану, Грузії, Вірменії. Госпіталізація хворих проводиться цілодобово щодня.

    — Хто ваші пацієнти?

    — За рік у центр надходить майже 500 пацієнтів. З них 85% — люди з усіх регіонів, яким не можуть надати належної допомоги на місцях.

    — Усі вони стверджують, що плата у державній установі значно нижча, ніж у приватних клініках.

    — Так. У нас не передбачається прибуток. Пацієнт лише компенсує витрати на лікування.

    — Отож усі, хто потребує кваліфікованої нейрохірургічної допомоги, можуть звертатись до вас?

    — Звичайно. Але до всіх у нас одне прохання. Ми виконуємо найскладніші операції. У фахівців дуже напружений режим роботи. Тому перш ніж звернутись до центру, пацієнт повинен пройти обстеження за місцем проживання і лише за умови, що там йому не можуть надати допомоги, звертатись до нас. Як образно сказав один з працівників, не можна скрипкою забивати цвяхи. Наш профіль і наше покликання — виконувати найскладнішу роботу.

    Олександре Михайловичу, знайомлячись з роботою центру, мимоволі звертаєш увагу, що все начиння — зарубіжного виробництва. І це при тому, що Україна — космічна держава, здатна виробляти унікальну продукцію.

    — Це запитання не до нас. Мовчу вже про складні речі, але навіть звичайні столи з нержавіючої сталі змушені купувати в Білорусі

    — Виходить, комусь вигідно, аби вітчизняне виробництво не розвивалось?

    — Не знаю. Але переконаний, що наша промисловість повинна задовольняти потреби медичної галузі. Тоді витрати на охорону здоров’я зменшаться, додаватимуться робочі місця, розвиватиметься інженерна думка, яка має задовольняти зростаючі потреби і можливості нейрохірургії. Самі лише лікарі медичну реформу не проведуть. Завдання комплексне і вимагає координації держави. Лише за такої умови не тільки окремі медичні заклади, а всі можуть і повинні стати найсучаснішими.

    Насамкінець від усіх пацієнтів хочу подякувати вам і вашому Молодому колективу, який працює з повною самовіддачею. Ви не лише лікуєте хворих, а відроджуєте авторитет держави.

    Микола ПЕТРУШЕНКО, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    На Кіровоградщині працівники ДАІ виявили водія, який керував автомобілем у стані наркотичного сп’яніння

    Днями, пізно ввечері, інспектори ДАІ Кіровограда несли службу по забезпеченню безпеки дорожнього руху в обласному центрі. Під час патрулювання міських вулиць вартові доріг помітили автомобіль ...

    Про внесення зміни до постанови НКРЕ від 21.12.2011 № 2, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

    Про внесення зміни до постанови НКРЕ від 21.12.2011 № 2 Відповідно до Закону України "Про електроенергетику" ( 575/97-ВР ), Указу Президента України від 23.11.2011 № 1059 ( 1059/2011 ) "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики", ураховуючи звернення ДП "Енергоринок" (лист від 18.01.2013 № 04/41-569), Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, ПОСТАНОВЛЯЄ:

    Суд в России отменил решения о запрете на проживание в Москве ВИЧ- положительной украинке

    Сегодня президиум Мосгорсуда обязал Управление ФМС по Москве выдать разрешение на временное проживание в столице «ВИЧ-положительной» гражданке Украины, сообщает пресс-служба Межрегиональной правозащитной ...

    які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, ТОВ АФ «ФІНЕКС - АУДИТ», Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Про внесення змін до реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, ТОВ АФ «ФІНЕКС — АУДИТ»

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Для меня это огромная находка! Третью неделю разбираюсь развлекаюсь учусь у Вас на сайте и уходить отсюда не собираюсь. Интересно, здорово!

    Ваш интернет проект просто класс очень много чего тут интересного и нужного. Хочу пожелать держаться высоко и всего самого... наилучшего во всем.

    Чувствуется неподдельная забота о пользователях. Благодаря занимательному интернет сайту я, наконец-то, решился купить отдельную линию.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66