Жилищный адвокат

Про повернення заяви без розгляду "29" грудня 2014 р - Господарський суд Херсонської області - Пригуза П.Д.

  1. ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
  2. УХВАЛА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/

________________________________________________________________________

УХВАЛА

про повернення заяви без розгляду

"29" грудня 2014 р. Справа № 923/1898/14

Суддя господарського суду Херсонської області Пригуза П.Д., розглянувши матеріали

за заявою: Цюрупинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Херсонській області, вул. Енгельса, 32, м. Цюрупинськ Херсонської області,

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод кормових добавок ДЕН", ідентифікаційний код 34668888, вул. Агропромівська, 11, с. Дар'ївка Білозерського району Херсонської області,

про порушення справи про банкрутство,

в с т а н о в и в:

Цюрупинська ОДПІ Головного управління Міндоходів у Херсонській області звернулася до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство боржника ТОВ "Завод кормових добавок ДЕН", мотивуючи свої вимоги неспроможністю останнього задовольнити на протязі більше трьох місяців вимоги по сплаті податкових платежів, безспірний розмір яких сукупно становить більше трьохсот мінімальних заробітних плат.

До заяви додано копії документів, що підтверджують безспірність грошових вимог, а саме судове рішення, що набрало законної сили - Постанова Херсонського окружного адміністративного суду від 26.06.2014 року про стягнення 763 792,79 грн. податкового боргу з основного зобов'язання (податок на прибуток та податок на додану вартість), копії інкасових доручень про безспірне списання коштів з рахунків боржника та інші докази здійснення ДПІ заходів щодо погашення податкового боргу як органом стягнення.

Як вбачається з наданих до заяви матеріалів, ДПІ як орган стягнення встановив відсутність у боржника грошових коштів та майна для виконання ним своїх зобов'язань.

Заява підлягає поверненню без розгляду з наступних підстав.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом. Безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", боржник - суб'єкт підприємницької діяльності (юридична особа або фізична особа-підприємець), неспроможний виконати протягом трьох місяців свої грошові зобов'язання після настання встановленого строку їх виконання, які підтверджені судовим рішенням, що набрало законної сили та постановою про відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви про порушення справи про банкрутство серед інших додаються: докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом; рішення суду про задоволення вимог кредитора, що набрало законної сили; відповідна постанова органу державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредитора; докази того, що сума вимог кредитора (кредиторів) не забезпечена повністю заставою майна боржника (за наявності застави). До заяви кредитора додаються також: копія виконавчого документа; докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

В той же час, кредитором не подано доказів відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою.

Суд зауважує, що трьохмісячний строк невиконання боржником своїх грошових зобов'язань перед кредитором обчислюється лише для тих вимог, які виконуються примусово саме державною виконавчою службою на підставі відповідної постанови державного виконавця та відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», а не ДПІ як органом стягнення відповідно до Податкового Кодексу України.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 Закону підставою для порушення справи про банкрутство є не лише факт безспірності вимог кредитора, який підтверджується судовим рішенням, що набрало законної сили і підлягає обов'язковому виконанню. Додатковими фактами, що мають юридичне значення є наступні: факт розміру вимог; факт отримання виконавчого документа стягувачем; факт відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою; факт невиконання судового рішення протягом трьох місяців від дня відкриття виконавчого провадження.

Заявник надав лише докази існування фактів безспірності вимог та їх розміру, що перевищує триста мінімальних заробітних плат, а також докази, що підтверджують відсутність майнових активів у боржника.

Інших доказів, які мають вирішальне юридичне значення для задоволення заяви про порушення справи про банкрутство заявником не надано, не підтверджено факт відкриття виконавчого провадження державною виконавчою службою, а також пов'язаного з першим факту невиконання судового рішення протягом трьох місяців від дня відкриття виконавчого провадження.

Частиною 3 ст. 10 Закону в імперативній формі встановлено засоби доказування, які згідно приписів ГПК України не дозволяється замінювати іншими.

Так, згідно ст. 34 ГПК України обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, зокрема якщо: заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі; заявник-кредитор не подав доказів неспроможності боржника виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами в розмірі, визначеному частиною третьою статті 10 цього Закону, протягом трьох місяців після відкриття виконавчого провадження; з інших підстав, передбачених статтею 63 ГПК України, з урахуванням вимог цього Закону.

Крім того, заява подана від імені Цюрупинської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області, підписана заступником начальника - начальником Білозерського відділення Цюрупинської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області Щербиною І.В., однак до заяви не додано доказів стосовно повноважень зазначеної особи та реєстраційних документів юридичної особи-заявника.

За таких обставин та правових підстав, заява кредитора ДПІ про порушення справи про банкрутство повертається судом без розгляду.

Враховуючи викладене, керуючись ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України, суддя, -

у х в а л и в:

Заяву Цюрупинської ОДПІ Головного управління Міндоходів у Херсонській області про порушення справи про банкрутство боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Завод кормових добавок ДЕН", ідентифікаційний код 34668888, вул. Агропромівська, 11, с. Дар'ївка Білозерського району Херсонської області, повернути без розгляду.

Додаток: заява та матеріали, всього на 53 аркушах.

Суддя П.Д. Пригуза

Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.


Вам это будет интересно:

«Манчестер Юнайтед» придбав Ван Персі за 30,5 мільйонів євро

Англійський Манчестер Юнайтед офіційно підтвердив придбання голландського нападника Робіна Ван Персі. Трансфер 29-річного футболіста оцінюється приблизно в 30,5 мільйонів євро.

Звернення начальника Департаменту ДАІ МВС України до особового складу Державтоінспекції

Сьогодні в Україні склалася непроста ситуація із забезпечення правопорядку. Зважаючи на це, я хотів би звернутися до кожного працівника Державтоінспекції особисто. Я розумію, як складно сьогодні ...

За отсутствие или низкое качество ЖКУ исполнитель будет нести ответственность

Городская власть работает над тем, чтобы создать наиболее удобный и эффективный для потребителей механизм перерасчета за некачественные жилищно-коммунальные услуги. Будет предложено несколько ...

Врегульовано правові засади використання приміщення Дніпропетровським апеляційним господарським судом

З метою врегулювання правових засад використання частини будівлі на проспекті Карла Маркса, 65 у м. Дніпропетровську Дніпропетровським апеляційним господарським судом, Кабінет Міністрів України ...

Консультации по недвижимости
Адвокат по ЖКХ
Рекомендовано !
Киевские судебные решения

№910/22831/14

Судья: Васильченко Т.В.
07.01.2015

№757/24024/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015
Новости жилищных адвокатов
Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

Об Адвокате
Влюбилась в Ваш сайт!!! Какие же Вы просто молодцы!!! Желаю творческих успехов!

Благодарю за тот большущий труд, который Вы делаете постоянно для пользователей.

Для меня это была просто большая находка! Уже неделю сижу здесь на портале и уходить отсюда совсем не собираюсь.
Публикации о недвижимости
О налогообложении операции с недвижимостью ...

О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

Что лучше агент по недвижимости или адвокат

Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66