Жилищный адвокат

Про стягнення 326 674 - Вищий господарський суд України - Картере В.І.

  1. ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
  2. ПОСТАНОВА
  3. ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 січня 2015 року Справа № 916/3766/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Губенко Н.М.,

суддів: Барицької Т.Л.,

Картере В.І. (доповідач)

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Актабанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та тимчасову адміністрацію в ПАТ "Актабанк"

на ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 20.11.2014

у справі № 916/3766/14

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеський Торговий Дім "Сонячна долина плюс"

до: Публічного акціонерного товариства "Актабанк" в особі відділення № 8 "Одеське регіональне відділення"

про стягнення 326 674,17 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Одеської області від 17.09.2014 (суддя Малярчук І.А.) прийнято позовну заяву до розгляду та призначено справу до розгляду в засіданні суду на 20.10.2014.

Ухвалою Одеського апеляційного господарського суду від 20.11.2014 (колегія суддів у складі: суддя Савицький Я.Ф. - головуючий, судді Гладишева Т.Я., Лисенко В.А.), повернуто без розгляду апеляційну скаргу ПАТ "Актабанк" на ухвалу господарського суду Одеської області від 17.09.2014 на підставі п. 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України у зв'язку з тим, що скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про відновлення цього строку.

У касаційній скарзі ПАТ "Актабанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та тимчасову адміністрацію в ПАТ "Актабанк" просить скасувати ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 20.11.2014 і направити справу на розгляд до суду апеляційної інстанції. Скарга мотивована порушенням судом апеляційної інстанції ст.ст. 15, 16, 17, 21 ГПК України.

Перевіривши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального та матеріального права, Вищий господарський суд України вважає касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 14 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", учасники судового процесу та інші особи у випадках і порядку, встановлених процесуальним законом, мають право на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення, а також на перегляд справи Верховним Судом України.

Отже, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення ставиться в залежність від приписів процесуального закону.

Згідно з ч. 1 ст. 91 ГПК України, сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Ухвали місцевого господарського суду оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення господарського суду лише у випадках, передбачених ст. 106 цього Кодексу.

Відтак, ч. 1 ст. 106 ГПК України визначено перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку окремо від рішення місцевого господарського суду.

Вказаною статтею не передбачена можливість оскарження ухвали господарського суду про прийняття позову до розгляду та призначення судового засідання у справі.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду. У разі подання апеляційної скарги на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, місцевий господарський суд повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу, яка не підлягає оскарженню (ч. 2 ст. 106 ГПК України).

У п. 5 постанови пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу ХІІ Господарського процесуального кодексу України" від 17.05.2011 № 7 роз'яснено, що якщо апеляційну скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, місцевий господарський суд згідно з ч. 2 ст. 106 ГПК повертає її заявнику, про що постановляє ухвалу, яка не підлягає оскарженню. Якщо ж місцевий господарський суд помилково не повернув апеляційну скаргу та направив її до апеляційного господарського суду, то останній відмовляє в прийнятті такої скарги з посиланням на ст. 91 та ч. 2 ст. 106 ГПК України.

Враховуючи наведені норми ГПК України і надані у постанові пленуму Вищого Господарського суду України 17.05.2011 № 7 роз'яснення, суду апеляційної інстанції належало відмовити у прийнятті апеляційної скарги ПАТ "Актабанк" на ухвалу господарського суду Одеської області від 17.09.2014 на підставі ст. 91 та ч. 2 ст. 106 ГПК України, оскільки ухвала про прийняття позовної заяви до розгляду та призначення судового засідання у справі не підлягає оскарженню.

За таких обставин, Вищий господарський суд України вважає за необхідне змінити відповідним чином оскаржувану ухвалу апеляційної інстанції з використанням повноважень касаційної інстанції, передбачених п. 5 ч. 1 ст. 1119 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Актабанк" в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та тимчасову адміністрацію в ПАТ "Актабанк" залишити без задоволення.

Ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 20.11.2014 у справі № 916/3766/14 змінити, виклавши її резолютивну частину в наступній редакції:

"Відмовити Публічному акціонерному товариству "Актабанк" у прийнятті апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Одеської області від 17.09.2014 у справі № 916/3766/14".

Головуючий суддя: Н. ГубенкоСудді: Т. Барицька В. Картере

Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.


Вам это будет интересно:

Samsung захопив майже третину світового ринку смартфонів

Частка продукції південнокорейського виробника Samsung Electronics на світовому ринку смартфонів склала за підсумками другого кварталу 2012 року 34,6 відсотка.

8 серпня 2014 року відбудеться засідання Ради суддів України

 8 серпня 2014 року о 10 год. 00 хв. у приміщенні Верховного Суду України (м. Київ, вул. П. Орлика, 8)  відбудеться засідання Ради суддів України. Порядок денний ...

Соціальні послуги під контролем громадськості

Реалізація Стратегії реформування системи надання соціальних послуг (схвалена Кабінетом Міністрів 8 серпня) має значно посилити захист найуразливіших категорій громадян.

США намерены отменить поправку, которая не позволяет иметь торговые отношения с Россией

Законопроект об отмене поправки Джексона-Вэника, которая не позволяет России и США иметь полноценные торговые отношения, сегодня будет обсуждаться в сенате Конгресса США, передают «Вести». «Думаю, ...

Консультации по недвижимости
Адвокат по ЖКХ
Рекомендовано !
Киевские судебные решения

№910/22831/14

Судья: Васильченко Т.В.
07.01.2015

№757/24024/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015
Новости жилищных адвокатов
Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

Об Адвокате
Сайт просто класс так много чего здесь любопытного и нужного. Желаю вам держаться так же высоко и дальше и всего самого... в Вашей работе!

Огромнейшее Вам спасибо. Очень благодарны! Ребята - Вы просто умнички.

Огромное спасибо всем, кто работал над созданием сайта. Этот сайт -,действительно, на данный момент - уникальный в своем роде. Хорошо, что есть такие так необходимые всем сайты. Этот интернет сайт удобен в пользовании. На нем здорово работать - просто и быстро.
Публикации о недвижимости
О налогообложении операции с недвижимостью ...

О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

Что лучше агент по недвижимости или адвокат

Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66