Жилищный адвокат

Микола ШАМБІР: «Поступово ми наближаємося до запровадження єдиного підходу в призначенні пенсії»

    Микола ШАМБІР: «Поступово ми наближаємося до запровадження єдиного підходу в призначенні пенсії»Директор департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Микола ШАМБІР

    Реформування пенсійної системи в Україні відбувалося в непростих економічних умовах, адже ми втратили багато часу, зволікаючи з прийняттям Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Врешті-решт закон було схвалено і він набув чинності 1 жовтня 2011 року. Що це дало для пенсійної системи? Чи потрібно було ламати напрацьоване роками? Про це та інше — у розмові кореспондента «УК» з директором департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Миколою ШАМБІРОМ.

    Розрив між пенсіями, призначеними раніше й тепер, скоротився

    Миколо Івановичу, відтоді, як прийняли нове пенсійне законодавство, минув рік і вже можна зробити певні висновки. Реформа вдалася чи ні?

    — На мій погляд, головним результатом Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» є те, що він дав можливість із травня 2012 року здійснити один із важливих кроків для зменшення розривів у розмірах пенсій, які існують, залежно від року виходу на заслужений відпочинок.

    Як пам’ятаєте, законом було надано також можливість жінкам, звільненим з роботи, за наявності страхового стажу 30 років виходити на пенсію у 55-річному віці. За рік правом дострокового виходу на пенсію за віком скористалися 23 554 жінки, або 7% кількості жінок, яким у цей період призначено пенсію.

    Одноразову виплату в розмірі десяти місячних пенсій проведено 1795 громадянам з числа працівників освіти та охорони здоров’я.

    Якщо за період з 2004 до 2011 року лише 27 пенсіонерів набули права на надбавку до пенсії за роботу після досягнення пенсійного віку, згідно із статтею 29 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», то нині вже 138 осіб відстрочили свій вихід на пенсію.

    — Справді, деяким пенсіонерам осучаснили пенсійні виплати, внаслідок чого вони отримали істотні надбавки. Про які суми йдеться?

    — Згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту населення» від 23.04.2012 року №327, із 1 травня цього року осучаснено раніше призначені пенсії (до 2008 року). Це дало змогу підвищити 12,9 млн пенсіонерів розміри їхніх виплат у середньому на 141,6 грн.

    При цьому для людей, які мають страховий стаж не менш як 25 років для чоловіків та 20 років для жінок, розмір підвищення до пенсії становить не менш як 100 гривень.

    Істотне підвищення після осучаснення пенсії отримали науковці (у середньому 618,29 грн) та військові строкової служби (у середньому 182,89 грн), яким пенсії не перераховували з 2004—2005 років.

    Їм до пенсії ще далеко, але заробляти на неї молоді люди починають вже зараз. Фото з сайту sgla.ru

    Спрощено порядок призначення пенсії

    — І все-таки погодьтеся, люди сподівалися на більші пенсії, як передбачалося реформою. А сталося так, що їм збільшився страховий стаж, а пенсії… На вашу думку, це справедливо?

    Пенсійна реформа насамперед спрямована на підвищення рівня життя пенсіонерів, встановлення залежності розмірів пенсій від сум заробітної плати, на яку нараховуються страхові внески, і страхового стажу, а також фінансової стабільності пенсійної системи, заохочення громадян до заощаджень коштів на старість тощо. У році, що минув від набрання чинності закону, жінки, які виходили на пенсію у віці 55 років 6 місяців, отримали підвищення пенсії на 2,5%, яке встановлено їм постійно.

    Середній розмір пенсії, завдячуючи і новим нормам закону, і проведеним підвищенням пенсії, збільшився з 1230,46 грн до 1438,30 грн, або на 16,9%.

    Крім того, хотів би зробити наголос на такому із нововведень закону, як порядок врахування заробітної плати для призначення пенсії. За новими нормами, заробіток для призначення пенсії можна брати лише за даними персоніфікації, тобто з липня 2000 року. Відпала необхідність обов’язково вишукувати заробітну плату за 5 років до цього періоду й підтверджувати її довідками.

    Це значно спростило порядок призначення пенсії. Водночас у багатьох випадках розрахунок пенсії лише за даними персоніфікації збільшує розмір пенсії.

    — Як відомо, збільшувався мінімальний розмір пенсії, а відтак поетапно здійснювався перерахунок пенсій чорнобильцям, ветеранам війни.

    — У цьому році підвищення пенсій відбулося деяким вразливим верствам населення:

    ♦ з 1 січня 2012 року підвищено розміри пенсій людям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Крім того, що були підвищені мінімальні розміри пенсій (наприклад ліквідаторам аварії на ЧАЕС мінімальний розмір пенсій встановлено на рівні інвалідів війни), було осучаснено розміри пенсій інвалідам-ліквідаторам. Перерахунок пенсій інвалідам — учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС дав можливість збільшити їм середній розмір пенсії з 1803,13 грн (станом на грудень 2011 року) до 3997,96 грн (станом на вересень 2012 року), або на 122%;

    ♦ з 1 січня 2012 року збільшено розміри пенсій інвалідам війни на 25%; розміри підвищення членам сімей загиблих військовослужбовців — на 35% (з 1 травня 2012 року це підвищення поширено і на сім’ї померлих інвалідів війни); підвищення членам сімей померлих військовослужбовців — на 23%; підвищення дітям війни — на 20%. Загалом середній розмір пенсії, наприклад, інвалідів війни, збільшено з 2353,88 грн (станом на січень 2011 року) до 3217,02 грн (станом на вересень 2012 року), або на 36,7%;

    ♦ з 1 травня 2012 року збільшено розміри підвищень учасникам війни, зокрема тим із них, яких нагороджено орденами і медалями. Розмір підвищення їм збільшено на 50 та 30 % відповідно.

    Із січня наступного року перерахунок пенсій очікується й для військовослужбовців. Розкажіть про це детальніше.

    — Задля реалізації соціальних ініціатив Президента Віктора Януковича стосовно осучаснення військових пенсій Кабінет Міністрів 23.04.2012 року прийняв постанову №355 «Про збільшення розмірів пенсій, призначених відповідно до діючої редакції Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

    Відповідно до неї, раніше призначені військові пенсії підвищуються за кілька етапів:

    ♦ з 1 липня 2012 року основні розміри пенсій підвищено на 11%,

    ♦ з 1 вересня 2012 року таке підвищення зросло до 23% та

    ♦ з 1 січня 2013 року збільшиться до 35%.

    При цьому встановлено, що розміри підвищених пенсій не можуть перевищувати розмірів пенсій, обчислених відповідно до чинної редакції закону, виходячи із грошового забезпечення, встановленого постановою Кабінету Міністрів від 07.11.2007 року №1294 за відповідними посадами військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, станом на 1 квітня 2012 року.

    Тобто раніше призначені пенсії підлягають підвищенню до розміру пенсій, які призначаються тепер.

    Для визначення розміру підвищень враховуються як грошове забезпечення станом на 01.04.2012 року, так і чинна на зазначену дату редакція закону.

    «Спеціальні» пенсії обмежили

    — Часто з високих трибун чиновники заявляють, що під час призначення пенсій мають бути єдиний підхід, одне законодавство для всіх. Але хоч скільки говорять про уніфікацію пенсійних документів, як ми знаємо, їх у нас близько трьох десятків, а віз і нині там. Який нині розрив у нас між мінімальною та максимальною пенсіями? Скільки людей отримують мінімальні пенсії, а скільки високі, які призначали до введення пенсійної реформи та який максимальний розмір виплат за новим законом тепер?

    — Нині відносини в сфері пенсійного забезпечення в Україні регулюють 29 законодавчих актів. Поступово наближаємося до запровадження єдиного підходу в призначенні пенсії. Тобто, як я вже казав, хто більше працював, мав пристойну заробітну плату та сплачував чесно внески з отриманих сум, матиме й хорошу пенсію.

    У нас загальна чисельність пенсіонерів на 1 жовтня цього року становила 13,6 млн осіб, які підпадають під чинність законодавчих актів. Із них 3,2 млн людей одержують пенсію до 1000 грн, що, звичайно, надто мало. А 3,4 млн пенсіонерів — понад 1500 грн. На жаль, у ті часи в більшості людей були невеликі зарплати, тому й пенсії такі малі.

    Водночас призначення окремих пенсій для військових, працівників органів державної влади відповідає світовій практиці. У нас це пояснюється ще й тим, що, як правило, заробітна плата з державного бюджету виплачується на низькому рівні й підвищений розмір пенсії є частковою компенсацією низьких зарплат для цієї категорії осіб.

    Водночас для наближення пенсій, призначених за «спеціальними» законами, до розмірів інших пенсій з 1 жовтня 2011 року Законом «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» було здійснено для них істотні обмеження, зокрема:

    ♦ встановлено максимальний розмір пенсії на рівні 10 величин прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (на грудень 2012 — 8840 грн);

    ♦ встановлено, що у період перебування на посадах, які дають право на «спеціальну» пенсію, її виплачують у розмірі, який обчислений на загальних умовах;

    ♦ зменшено розмір пенсії з 90% до 80% заробітної плати;

    ♦ обмежено заробіток для призначення пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, військовослужбовцям сумою заробітної плати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок, як для інших категорій пенсіонерів;

    ♦ збільшено тривалість страхового стажу для набуття права на призначення таких пенсій.

    Валентина КОКІНА, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Славське підготувало лижникам подарунок

    Особливих зміну новорічному туристичному сезоні не очікується, запевнили журналістів експерти, більшість українців, які беруть відпустки в цей період, залишаться в країні і нададуть перевагу ...

    Про призначення стипендій Президента України переможцям Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів і Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів - членів Малої академії наук України 2013 - 2014 навчального року, Міністерство освіти і науки України

    Про призначення стипендій Президента України переможцям Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів і Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів — членів Малої академії наук України 2013-2014 навчального року

    На Харківщині в ДТП семеро людей отримали травми

    Учора, 18 серпня, близько 16год. 30 хв. в Харків сталася дорожньо-транспортна пригода з тяжкими наслідками.

    Телефонуйте — і вас обов’язково почують

    Порівняно з минулим роком Урядовий контактний центр приймає удвічі більше звернень від громадян.Тут працюють переважно дівчата. У них значно міцніші нерви, й вони здатні витримувати більші психологічні ...

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Для меня это была просто большая находка! Уже неделю зависаю здесь на интернет портале и уходить отсюда совсем не собираюсь. Интересно, здорово!

    Ваш ресурс - супер очень много чего тут интересного и необходимого. Хочу пожелать так держать и всего самого... наилучшего во всем.

    Огромное спасибо от кого зависит наполнение интернет сайта.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66