Жилищный адвокат

Ім’я академіка Сергія Лебедєва довго було засекречене

    Ім’я академіка Сергія Лебедєва довго було засекречене

    А саме цей вчений, чий 110-річний ювілей відзначений наприкінці минулого року, створив у Києві найкращу в Європі супер-ЕОМ

    Борис МАЛИНОВСЬКИЙ, член-кореспондент НАН Українидля «Урядового кур’єра»

    Джон фон Нейман, Джон Мочлі, Преспер Еккерт зі США. Алан Тьюринг, Том Кілбурн і Моріс Уілкс із Великобританії. Сергій Лебедєв та Ісаак Брук з колишнього СРСР. Це зоряна плеяда вчених, котрі наприкінці 40-х і початку 50-х років минулого століття майже одночасно створили у передових країнах світу перші цифрові електронні обчислювальні машини із програмою, яка зберігається в пам’яті, — тепер усім відомі комп’ютери.

    Мав долю з двох творчих життів

    У Сергія Лебедєва, 110 років від дня народження якого виповнилося торік, — начебто два творчих життя. У першому — 20 років його наукової діяльності в галузі енергетики. Друге повністю присвячене комп’ютеробудуванню — створенню електронних обчислювальних машин (ЕОМ) та організації їхнього серійного випуску. Між ними — п’ять доленосних років, проведених у Києві, де й відбувся перехід від першого життя до другого. Він був досить різким, але і цілком зрозумілим. Дослідження в енергетиці, чим спочатку займався Лебедєв, вимагали багатьох обчислень, тому до засобів їхньої автоматизації й зміщувалися його інтереси.

    Сергій Лебедєв захистив у 1939 році докторську дисертацію, не будучи кандидатом наук. В її основі — розроблена ним теорiя штучної стiйкостi енергосистем. Майже 20 років пропрацював Сергій Олексійович у Всесоюзному електротехнічному інституті (ВЕІ), з них останні десять керував відділом автоматики.

    З початком війни з вересня 1941 року відділ зайнявся розробкою аналогових обчислювальних елементів, що виконували основні арифметичні операції для системи стабілізації танкової гармати й автоматичного пристрою самонаведення на ціль авіаційної торпеди. Розвиваючи цей напрям, С. Лебедєв створив у 1945 році першу в країнi електронну аналогову обчислювальну машину для розв’язання систем звичайних диференціальних рівнянь.

    Майже кожна робота науковця в галузі енергетики супроводжувалася створенням обчислювальних засобів. Думка про побудову цифрової електронної обчислювальної машини з використанням двійкової системи числення виникла у нього ще в довоєнні роки. Віддалила цей задум війна.

    Доленосним став переїзд ученого до Києва. Обраний у 1945 році дійсним членом АН УРСР, він став наступного року директором Інституту енергетики АН УРСР, який незабаром розділився, за його пропозицією, на два: електротехніки і теплоенергетики. Сергій Лебедєв очолив Інститут електротехніки. І спільно з лабораторією доктора технічних наук Льва Цукерника досліджував управління енергосистемами, за що їм присудили Державну премію. Потім створив власну лабораторію моделювання та регулювання, зорієнтувавши її з осені 1948 року на обчислювальну техніку, і повністю зосередився на створенні ЕОМ.

    «МЕЛМ» прийнята до експлуатації! Академія наук УРСР. Київ, 1951 рік. Фото з сайту vlasenko.gta5pc.ru

    До своїх ідей дійшов самостійно

    Спочатку нове творіння С. Лебедєва називалося Моделлю електронної лічильної машини — «МЕЛМ». У жовтні—грудні він організував семінар, щоб ознайомити співробітників своєї лабораторії із проблемами цифрової обчислювальної техніки, а на семінарі в січні — березні 1949 року вже обговорювали принципи побудови «МЕЛМ», з основними рекомендаціями щодо побудови ЕОМ із програмою, яка зберігається в оперативній пам’яті.

    Незадовго до цього американські вчені Джон Мочлі і Преспер Еккерт створили першу цифрову електронну обчислювальну машину «ENIAC». Та програма її роботи задавалася механічними перемикачами, що не дало змоги повністю автоматизувати обчислювальний процес.

    Наступну машину «EDVAC» проектували у співпраці з відомим ученим Джоном фон Нейманом. У цьому комп’ютері, робота над яким завершилася в 1952 році, вже передбачили зберігання програми в оперативній пам’яті.

    Примітивну ЕОМ «Baby» створили у Великобританії вчені Фредерік Вільямс і Том Килбурн. Вони першими продемонстрували, що в оперативній пам’яті машини можна зберігати не тільки числа, а й програми. А перша у світі цифрова електронна обчислювальна машина «EDSAC» англійського вченого Моріса Уілкса 1949 року була із програмою, яка зберігається в пам’яті, і, на відміну від «Baby», розв’язувала не лише тестові задачі.

    Сергій Лебедєв дійшов до своїх ідей абсолютно самостійно. Бо науковий звіт Джона фон Неймана із принципами побудови ЕОМ не підлягав широкому розповсюдженню, а відповідні публікації у пресі з’явилися тільки в 1950-х роках. А першу у світі ЕОМ із програмою, що зберігається в пам’яті, — англійську «EDSAC» — запустили в експлуатацію в 1949-му — приблизно за рік до початку дослідної експлуатації «МЕЛМ», і відомості про неї вже ніяк не могли вплинути на формування ідей С. Лебедєва.

    Наступні події, пов’язані зі створенням макета і перетворенням його на Малу електронну лічильну машину (знову ж «МЕЛМ»!), розвивалися стрімкими темпами, немов підтверджуючи життєве гасло вченого: «Час не чекає!» 4 січня 1951 року макет продемонстрували приймальній комісії АН УРСР. Потім переробляли макет на Малу електронну лічильну машину. Урядова постанова № 2759-132 1 серпня 1951 року зобов’язувала ввести «МЕЛМ» в експлуатацію вже в четвертому кварталі. І 25 грудня 1951 урядова комісія прийняла «МЕЛМ» у регулярну експлуатацію. А президія АН СРСР 4 січня 1952 року постановила доповісти Раді Міністрів СРСР про введення в експлуатацію першої в СРСР швидкодіючої лічильної електронної машини.

    Свідоцтво на винахід «Автоматична цифрова машина» із пріоритетом від 4 грудня 1948 року отримали радянські вчені Ісаак Брук спільно з Баширом Рамєєвим. Судячи з блок-схеми, складеної Б. Рамєєвим, винахідники наблизились до ідеї зберігання програми обчислень в оперативній пам’яті. Але обмежилися використанням «програмної стрічки» для зберігання незмінної, наперед заданої програми обчислень. Інакше кажучи, вони залишилися на рівні «ENIAC», створеного в 1946 році. У Росії 4 грудня визначено як День інформатики.

    Пізніше зберігання програми в оперативній пам’яті реалізували в машині «М-1» (науковий керівник І. Брук, головний конструктор М. Матюхін). Розробка «М-1» почалася в 1950 році, реальна експлуатація — з весни 1952-го, майже на півроку пізніше «МЕЛМ». Офіційного документа про введення в експлуатацію «М-1» немає. В єдиному звіті щодо роботи «Автоматичної цифрової обчислювальної машини М-1» від 15.12.1951 року вказано: «Дається короткий опис побудованої машини і принцип дії окремих її пристроїв». Вказано виконавців — чотири молодші співробітники, три техніки.

    У передмові до книжки про машину «М-2», написаній Ісааком Бруком, зазначено, що експлуатація «М-1» розпочалася з весни 1952 року. Так, «М-1» стала другим комп’ютером у колишньому Радянському Союзі, введеним в експлуатацію на півроку пізніше «МЕЛМ». Оскільки розробка «МЕЛМ» здійснювалася в умовах секретності, Ісаак Брук і Башир Рамєєв не знали про роботи Сергія Лебедєва і тому вважали свій винахід першим у колишньому Радянському Союзі. Після розвалу СРСР «М-1» називають першою, створеною в Російській Федерації.

    Уперше у світі розпаралелював обчислювальний процес

    Під керівництвом Сергія Лебедєва і за його безпосередньої участі за понад 20 років створено 18 (!) ЕОМ, причому 15 з них випускали серійно. Ще дев’ять машин розробили його учні. Більшість машин — класу супер-ЕОМ, вони призначалися для великих обчислювальних центрів і протиракетних систем.

    Його діяльність розпочалася зі створення лампових ЕОМ («МЕЛМ», «ВЕЛМ», «ВЕЛМ-2», «М-20», «М-40», «М-50»). «ВЕЛМ» стала першою вітчизняною супер-ЕОМ, тривалий час залишалася найпродуктивнішою в Європі й однією з найкращих у світі.

    З появою напівпровідникових елементів науковець перейшов до розробки супер-ЕОМ другого покоління. Останню з них, створену в 1967 році напівпровідникову «ВЕЛМ-6», з продуктивністю мільйон операцій за секунду, випускали 17 (!) років. Нею оснастили багато обчислювальних центрів Радянського Союзу. Лондонський музей науки придбав 1992 року одну з останніх «ВЕЛМ-6», щоб зберегти пам’ять про найкращу на той час у Європі супер-ЕОМ.

    Головний принцип побудови всіх машин, створених Сергієм Лебедєвим, — розпаралелювання обчислювального процесу. Вперше у світі реалізував він цей принцип у «МЕЛМ» і «ВЕЛМ», використавши арифметичний пристрій паралельної дії. У «М-20», «М-40», «М-50» додалася можливість роботи зовнішніх пристроїв паралельно із процесором. У «ВЕЛМ-6» з’явився конвеєрний (або «водопровідний», як назвав його С. Лебедєв) спосіб обчислень. У наступних ЕОМ використовувалася багатопроцесорність.

    І донині принцип розпаралелювання процесу обробки інформації, вперше реалізований Серієм Лебедєвим, — основний у побудові супер-ЕОМ. Обчислювальну техніку з перших днів використовували з воєнною метою. Сергій Лебедєв був головним конструктором обчислювальних засобів системи протиракетної оборони країни (ПРО). Важливе значення робіт у галузі ПРО, які набагато випереджали в той час рівень закордонної військової техніки, призвело до того, що ім’я С. Лебедєва, як головного конструктора обчислювальних засобів ПРО, було засекречене.

    Лише у 95-ту річницю із дня народження Сергія Лебедєва міжнародна наукова громадськість За?ходу, яка до того часу вже мала змогу краще ознайомитися з результатами діяльності науковця, визнала його видатні заслуги в галузі комп’ютерної науки і техніки. На медалі Міжнародного комп’ютерного товариства, приуроченій до цієї дати та врученій дітям С. Лебедєва, вигравіювано: «Сергій Олексійович Лебедєв. 1902—1974. Розробник і конструктор першого комп’ютера в Радянському Союзі. Основоположник вітчизняного комп’ютеробудування».

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Про авансові внески з податку на прибуток, Міністерство доходів і зборів

    Про авансові внески з податку на прибуток Законом України від 05.07.2012 р. № 5083-VI( 5083-17 ) "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні" (далі — Закон № 5083) передбачено, зокрема, сплату авансових внесків з податку на прибуток підприємств, починаючи з 01.01.2013 р.

    Про офіційні курси гривні до іноземної валюти, Національний банк України

    Національний банк України 01.04.2013 встановлює такі офіційні курси гривні до іноземної валюти* Код цифровий Код літерний Кількість одиниць Назва валюти Офіційний курс

    Софія святкує День міста

    Жителі столиці Болгарії Софії відзначають у понеділок День міста, що співпадає з християнським святом, коли Болгарська православна церква вшановує пам'ять святої мучениці Софії та її доньок Віри, ...

    Про розподіл лікарських засобів для лікування онкологічних хворих, закуплених у централізованому порядку за кошти Державного бюджету України на 2012 рік, Міністерство охорони здоров'я України

    Про розподіл лікарських засобів для лікування онкологічних хворих, закуплених у централізованому порядку за кошти Державного бюджету України на 2012 рік

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Ваш интернет сайт - класс так много чего тут любопытного и нужного. Хочу пожелать держаться так же высоко и в будующем и всего самого... Не снижайте планку!

    Довольно уникальный, актуальный и полностью отличающийся от существующих интернет проект! Хочется поддержать Вас материально. Как это можно сделать?

    Довольно оригинальный, актуальный и продуманный интернет портал! Я хочу поддержать Вас финансово. Как это можно сделать?
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66