Жилищный адвокат

Гальмо для основної функції

    Гальмо для основної функції

    Нині спостерігається тенденція, при якій значна частина залучених банками коштів узагалі лежить мертвим вантажем

    Нещодавно президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко намалював непривабливу картину банківської системи України. По-перше, фінансист зазначив, що 70% ресурсів фінустанов повинні потрапляти в реальний сектор економіки, а такого не відбувається, і це за умови того, що банки мають непогану ліквідність. По-друге, як констатував пан Сугоняко, надвеликі відсоткові ставки за кредитами гальмують виконання банківською системою її основної функції — скеровування вільних коштів в економіку. Також спеціаліст наводить красномовну цифру збитків банківської системи у травні цього року — 3,03 мільярда гривень.

    Що насправді відбувається в цьому секторі економіки? Що він може запропонувати нового і цікавого найближчим часом країні та пересічним громадянам?

    Тренд у стадії охолодження

    Що стосується питання збитків банківської системи саме в травні цього року, то, як вважає директор одного з рейтингових агентств, Андрій Нікітін, в цій статистиці велика частка кількох дуже великих банків, які захотіли переглянути власний портфель і одночасно показали підвищення резервів за кредитними операціями, що звичайно вплинуло на прибуток негативно. В цілому система не зазнала значних змін у травні.

    Слід зазначити, що більшість банків скеровують кредитні ресурси у реальний сектор або на ринок облігацій — здебільшого у сектор ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики).

    Проте, на думку керівника рейтингового агентства, коли економіка входить у стан охолодження (зменшення темпів економічного зростання), тимчасово банки можуть нарощувати власну ліквідність, оскільки кредитні ризики підвищуються. «Саме такий тренд ми зараз і спостерігаємо, коли частина залучених коштів фінустановами нікуди не витрачається — зростає їх ліквідність», — констатує він.

    А от його колега, директор з корпоративного бізнесу банку «Надра» Тетяна Кононова, має на цю ситуацію дещо інший погляд. «Згідно з інформацією Нацбанку, обсяг фінансування реального сектору економіки українською банківською системою за останніх півтора року зріс більш ніж на 7%, незважаючи на скорочення портфелів найбільшими гравцями. Лише за останніх півроку цей показник збільшився майже на 2%, і така динаміка є впевненою та незмінною», — констатує вона.

    Модель «дорогі пасиви —дорогі активи»

    Як бачимо, зростання обсягів фінансування економіки банками триває, проте, можливо, вони і не такі значні, як хотілося б. Однак слід зазначити ще одну цікавинку, яка на користь фінустановам: за чотири місяці (період з березня по червень 2013 року) банки залучили більше депозитних коштів, ніж надали кредитів компаніям за 16 місяців. Так, що фінустанови не так вже й бояться стану охолодження, про який казав вище Андрій Нікітін.

    Що стосується, приміром, банку «Надра», то, за інформацією його керівників, за перше півріччя 2013 року установа видала понад 6 мільярдів гривень кредитів на фінансування реального сектору економіки і збільшила обсяг кредитного портфеля на 16%, значно випереджаючи ринкове зростання.

    Проте, звісно, що така картина спостерігається далеко не в кожній фінустанові.

    І справді, двигуном розвитку економіки є кредитування, яке наразі, на думку бізнесменів та подекуди самих банкірів, практично відсутнє. Але якщо банки вже мають непогану ліквідність, то коли ж вони знизять ставки за позиками до розумних меж, як і ці показники за депозитами, наблизивши їх хоча б до рівня, що існує в сусідній Росії? Це б значно оздоровило і самі фінустанови.

    «Цей процес уже відбувається, і досить жваво. Наше агентство з жовтня 2012 року веде постійний моніторинг за динамікою депозитних ставок. На жаль, кредитні ставки через систему прихованих комісій не дають змоги застосовувати подібний механізм моніторингу вартості грошей на кредитному ринку», — зазначив пан Нікітін.

    Цілком зрозуміло, що банки не мають бажання рейтингування за кредитами, бо, враховуючи приховані комісії, за різними даними, такі ставки наразі коливаються від 30 до 60% річних! Отже, зменшення ставок за депозитами триває, а за кредитами їх ніяк не мають бажання відпустити.

    На думку заступника директора з роздрібного бізнесу банку «Надра» Віталія Бачинського, в українських реаліях зарекомендувала себе модель роботи «дорогі пасиви — дорогі активи», яка сформована ринком, оскільки головним джерелом пасивів для банків є не рефінансування Нацбанку, вартість якого можна встановлювати, не депозити юридичних осіб, які не настільки дорогі, а саме вклади фізичних осіб. «Така модель є припустимою для фінустанов, оскільки для них більш важливою є не ставка, за якою він залучає (видає), а маржа, на якій він заробляє. Хоча і позитивною її назвати важко, адже дорогий кредит збільшує ризик неповернення. Сьогодні дорогі кредити може дозволити собі не кожен бізнес, а лише високорентабельний. Тому модель повинна змінюватись», — зазначає він.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    На експорті IT-послуг українські програмісти заробили майже мільярд доларів

    Україна один із лідерів експорту IT-послуг у Східній Європі і з кожним роком посилює свої позиції. За даними газети Financial Times, минулого року Україна на цьому заробила майже однин мільярд ...

    Про переоформлення ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Про переоформлення ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку За підсумками розгляду заяви та документів, поданих до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку на переоформлення ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку у зв'язку зі зміною місцезнаходження професійного учасника, відповідно до Порядку та умов видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії( z0890-06 ), затверджених рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.2006 № 345 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 28.07.2006 за № 890/12764 (із змінами), НАКАЗУЮ:

    Території повинні мати чіткі стратегії свого розвитку

    Таку вимогу озвучив на всеукраїнській селекторній нараді з керівниками регіонів віце-премєр-міністр Олександр Вілкул. За його словами, станом на 28 грудня ухвалено всього близько 30 відсотків ...

    Одна нога вже в Лізі чемпіонів

    На шляху до групового турніру найпрестижніших європейських клубних змагань київському Динамо залишилося зробити один крок: без сумніву, найважливіший матч осінньої частини сезону підопічні ...

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Этот интернет портал суперовый! работал на нем довольно часто. Думаю, что этот интернет портал ждет хорошее будущее. Желаю удачи. Хотелося б видеться с Вашими новыми работами почаще! Действуйте!

    Для меня это была просто большая находка! Уже неделю зависаю здесь на интернет портале и уходить отсюда совсем не собираюсь. Интересно, здорово!

    Этот интернет проект просто отпад. Действительно полезный и в тоже время функциональный интернет портал.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66