Жилищный адвокат

Перевірка на міцність

    Перевірка на міцністьЗНАЙ НАШИХ!

    Єдиному в державі підприємству з ремонту турбореактивних двигунів для сучасних бойових літаків — 75 років

    Луцький ремонтний завод «Мотор» — одне з тих підприємств, що за часів Союзу були абсолютно закритими. І перебування журналіста — та ще й із фотоапаратом в руках! — директорові та певним компетентним службам могло хіба що наснитися у жахливому сні.

    Але наше суспільство за роки незалежності кардинально змінилося. А з ним — і ставлення до відкритості підприємств, що виконують надзвичайно важливі для держави функції — працюють на її обороноздатність та поповнення бюджету валютою. Яка, зрозуміло, як і повітря, була, є і буде потрібною завжди.

    Тому санкціонований державним концерном «Укроборонпром» візит журналіста на підприємство став своєрідним відкриттям. Бо про існування авіаремонтного підприємства на Волині завжди знав весь обласний центр, але… його нібито й не існувало (за документами). І в ЗМІ про нього ніхто ніколи не згадував. А коли свого часу одну з автобусних зупинок перевізники з благих намірів назвали «Авіазавод», то навіть виник мікро-скандал. Аякже — страшну військову таємницю розголосили!

    Микола Матрунчик розповідає про специфіку роботи на авіаремонтному підприємстві. Фото Валерія МЕЛЬНИКА

    Від поршневих — до сучасних турбореактивних

    Як і годиться солідному підприємству, заводчани мають власний з любов’ю оформлений музей. Кожен із його стендів — це не тільки долі тих, хто освоїв рідкісні спеціальності з повернення до життя авіаційної техніки, а й частка історії самих країн, у яких ми жили і живемо нині.

    — Наше підприємство було створене в Орлі 1938-го. В довоєнний період та в роки війни на ньому відновлювали авіаційну техніку. Збереглася документація, що засвідчила: у передвоєнні роки наші попередники відремонтували 485 літаків і 1640 двигунів; за роки війни — ще 985 літаків та 2490 двигунів, — розпочав екскурсію підприємством його директор (в розмовах заводчан — не інакше, як «командир»!) Микола Матрунчик. — У березні 1945 року підприємство перебазувалося в Луцьк і перейшло лише на ремонт авіаційних двигунів. Тут і відбулася його еволюція від ремонту поршневих двигунів до сучасних турбореактивних силових агрегатів 4-го покоління. Усього ж наш завод за всі роки роботи відремонтував понад 18 тисяч турбореактивних двигунів.

    Чого коштувало збереження цього найтехнологічнішого в області підприємства в роки так званих «реформ», можуть розповісти лише ті, хто взяв на свої плечі весь тягар конверсії. Підприємство, яке за Союзу безперервно «лікувало» зношені силові агрегати і мало постійне регулярно оплачуване замовлення, раптом було кинуто напризволяще. Не витримавши негараздів, з нього пішла частина спеціалістів, яким треба було за щось годувати сім’ї.

    Як згадка про ті часи на підприємстві й донині діють дільниця ремонту паливних насосів і відновлення колінчастих валів автотракторної техніки, виготовлення вікон і дверей з алюмінієвого та металопластикового профілю, столярних виробів. А що було робити, коли є майже шістдесят тисяч квадратних метрів цехів і людям треба було виплачувати зарплату?

    Але справжньому командирові виробництва Миколі Матрунчику в ті роки вдалося зробити найголовніше: таки втримати вищу управлінську ланку, найкращих спеціалістів. А ще — зберегти від розбазарювання унікальну промислову базу.

    Мало того, що він її зберіг, то ще й майже безперервно поліпшував. Бо зароблені на ремонтах для іноземних країн кошти розумно тратили. Не тільки на власне виробництво, а й набуття нового, вже не радянського обличчя підприємства, що отримало в спадщину 23 гектари землі.

    Водночас реалізовували програму з енергозбереження. Нині вона дала змогу на 80 відсотків зменшити платежі за російський газ.

    Від заводчан якось вдалося почути: був момент, коли навіть не всі розуміли, навіщо городити з лицювальної цегли паркани, викладати плиткою доріжки між цехами і робити мало не міністерські ремонти у цехових санвузлах? Це вже потім прийшло усвідомлення: аби замовник повірив тобі і розмістив у тебе солідне замовлення, треба, щоб він побачив, наскільки високий у тебе рівень технологічної й побутової культури. Бо ж авіація навіть найменшої розхлябаності не терпить.

    Та директор Матрунчик на це не зважав. Тижнями їздив по закордонах, дивився, як організовано виробництво, збут, просування продукції до замовника в інших, а по приїзді разом із командою впроваджував побачене у життя.

    І підприємство не тільки вистояло, а й почало дедалі частіше приймати у себе іноземні делегації, зокрема з Піднебесної, яка уклала із заводчанами договір на навчання своїх спеціалістів. Нині завод «Мотор» успішно співпрацює з десятками країн Азії, Африки, Східної Європи та Північної Америки.

    Аналогів немає

    — Підприємство унікальне щодо повноти комплексу проведення капітального ремонту авіадвигунів на власних виробничих площах. Нині основна його продукція — ремонт авіаційних двигунів для літаків Су-24, Су-17, Су-20, Су-22, Су-27, Су-30, МіГ-29, агрегати двигуна для Іл-76 та Іл-78, — розповідає Микола Іванович. — Одночасно з капітальним ремонтом авіаційних двигунів проводять капітальний ремонт усіх агрегатів паливної автоматики та електроагрегатів, які входять до складу двигунів. Такого комплексу робіт більше на жодному підприємстві, зокрема на заводах-виробниках Російської Федерації, не проводять. Завдяки високій якості ремонту авіадвигунів підприємство успішно конкурує на ринку послуг з ремонту авіаційних двигунів.

    Про те, що останнє — це не лише гарне слівце, красномовно свідчить факт: протягом останніх трьох років із замовниками з двадцяти країн підписано понад 40 контрактів на загальну суму більш як 70 мільйонів доларів.

    — Тепер пріоритетний напрям діяльності підприємства — постійний технічний розвиток виробництва, оновлення матеріально-технічної бази, — розповів головний інженер підприємства Сергій Чубинський. — На зароблені кошти постійно придбаваємо сучасне високотехнологічне обладнання, впроваджуємо нові сучасні технологічні процеси ремонту. Лише завдяки такій політиці підприємство успішно конкурує на світовому ринку послуг з ремонту авіаційних двигунів. Навіть із самими заводами-виробниками двигунів.

    Про технічний розвиток — тема окрема. За останні п’ять років на розвиток підприємства спрямовано майже 52 мільйони гривень, з них лише на закупівлю нового обладнання — понад 41,5 мільйона.

    На балансі підприємства нині понад 1550 одиниць обладнання (технологічного і металообробного), зокрема високоточного і унікального. Такого, як трикоординатна вимірювальна машина фірми «Wenzel», універсальна балансувальна машина фірми «Schenck», установки лазерного зварювання, пайки іонним розрядом у глибокому вакуумі, детонаційного напилення. У розпорядженні заводських умільців і електронний мікроскоп ПЕМ-100, який забезпечує збільшення в 400 тисяч разів, токарно-фрезерний оброблювальний центр DZ45 CNC/H4 фірми «Weller» (Німеччина), шліфувальний верстат для виготовлення і заточування інструменту Norma фірми «Schneeberger» (Швейцарія), універсальний круглошліфувальний верстат Омісгоп 1500 ЕТЗ фірми «Robbi» (Італія).

    А торік закуплено п’ятикоординатні токарно-фрезерувальні центри Okuma та Okuma Multus, токарний центр DMG, токарно-гвинторізний верстат ИЖ 250, фрезерувальний універсальний верстат Knuft, токарно-гвинторізний верстат CU 1032, безцентрошліфувальний верстат Supertec STC 1206, різьбонакатний верстат RWT-12R, вулканізаційний прес для виготовлення гумово-технічних виробів, установка для перевірки електрообладнання авіаційних двигунів тощо.

    Самі назви цього обладнання для вуха спеціалістів звучать наче музика. Тож чи варто дивуватися, що луцькі авіаремонтники з таким обладнанням впевнено роблять наступний крок. І на підприємстві нині успішно впроваджують програму виготовлення комплектуючих для ремонту авіаційних двигунів. Щоб не бути голослівним, скажу: з 2000-го тут освоєно 3326 позицій деталей, які раніше доводилося за валюту закуповувати за кордоном. Ця цифра особливо цікава ще й тому, що 80% замовлень в останні роки — з-за кордону.

    Нині це унікальне підприємство не тільки без затримки виплачує тисячам своїх працівників заробітну плату, середній розмір якої наблизився до 5 тисяч гривень, а й гідно несе податкове навантаження. Протягом лише цього року, наприклад, до бюджетів усіх рівнів та державних цільових фондів луцькі авіаремонтники сплатили 40 мільйонів гривень.

    Ці платежі могли б бути ще більшими, якби держава вчасно розраховувалася з підприємством. Торік, наприклад, було перше велике держзамовлення на 120 мільйонів гривень. Але бюджет й досі боргує за виконані роботи 50 мільйонів гривень. Ці кошти, за словами Миколи Матрунчика, могли б бути спрямовані на подальший розвиток підприємства.

    Не роботою єдиною живе людина

    Поряд із розвитком і вдосконаленням виробництва рік у рік на підприємстві вдосконалюється і розвивається соціальна сфера, триває постійна робота з поліпшення житлових умов працівників.

    У кожному підрозділі є добре обладнані побутові приміщення. Побудовано сучасну заводську їдальню з великим бенкетним залом, яким під час урочистостей за собівартістю охоче користуються заводчани. Для оздоровлення працівників підприємства і членів їхній сімей функціонують дві прекрасні бази відпочинку, що дають змогу одночасно оздоровлювати 120 відпочивальників. Працівникам підприємства надають пільгові путівки в санаторії й будинки відпочинку, на оздоровлення дітей у літніх таборах. На підприємстві функціонує добре обладнаний медпункт, проводяться регулярні медогляди, надається необхідна медична допомога.

    Лучани показали: навіть в умовах жорсткої ринкової конкуренції, розриву зв’язків з розробниками і виробниками авіатехніки, труднощів із забезпеченням виробництва запасними частинами, нестачі державних замовлень вихід із скрутної ситуації є.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Только 9 уголовных дел по преступлениям, связанным с сексуальной эксплуатацией детей, зафиксировано за прошлый год на Украине, - В.Щепоткина

    На Украине за 2013 год было зафиксировано только 9 уголовных дел по преступлениям, связанным с сексуальной эксплуатацией детей. Об этом во время встречи с представителем Посольства Великобритании ...

    Парня, ранившего из ружья 8 человек, внесли в реестр досудебных расследований как хулигана

    В Владимирецкую центральную районную больницу госпитализированы восемь человек с огнестрельными ранениями. Как сообщает пресс-служба МВД, кровавую расправу 22-летний парень устроил в помещении ...

    Египтяне на двухдневном референдуме приняли новую конституцию

    Более 95% египтян, по предварительным данным, проголосовали за принятие новой конституции страны на двухдневном референдуме, который завершился в среду, сообщает агентство Reuters со ссылкой ...

    Алжир: кількість жертв не відома

    Підсумки військової операції армії Алжиру зі звільнення заручників, захоплених бойовиками на нафтогазовому комплексі Ін Аменас, усе ще суперечливі. Було врятовано кількасот захоплених співробітників ...

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Большое спасибо за тот величайший труд, который Вы делаете ежедневно для всех нас. Молодцы!!!

    Влюблена в ваш сайт по уши!!! Какие же Вы молодцы!!! Не могу просто промолчать, очень хочется пожелать Вам творческих успехов, динамичного развития и материального благополучия!

    Благодарим всех, от кого зависит существование сайта.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66