Жилищный адвокат

Щодо здійснення контролю за показаннями якості електричної енергії, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетикиНАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ

ЛИСТ

  1. 04.09.2013  № 6075/26/47-13
  2. С-ль Р.І. м. Київ ПАТ «КИЇВЕНЕРГО» Управління НКРЕ в м. Києві та Київській області

    Шановні мешканці будинку 31, що знаходиться на проспекті Ак. Глушкова!

    На виконання доручення Прем’єр-міністра України М. Азарова від 27.08.2013 № 41-КО-018643/26 щодо врегулювання проблемних питань, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (далі — НКРЕ), розглянула Ваше звернення від 10.07.2013 та в межах своєї компетенції повідомляє.

    Відповідно до пункту 38 Правил користування електричною енергією для населення( 1357-99-п ), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.99 № 1357 (далі — Правила), енергопостачальник зобов'язується, зокрема, забезпечувати надійне постачання електричної енергії згідно з умовами ліцензій та договором; надавати інформацію про послуги, пов'язані з електропостачанням, та про терміни обмежень і відключень; гарантувати безпечне користування послугами, пов'язаними з електропостачанням, за умови дотримання споживачами вимог правил безпечної експлуатації внутрішньої електромережі, електроустановок та побутових електроприладів; проводити планову повірку, ремонт і заміну приладів обліку в терміни, встановлені нормативно-технічними документами та договором; розглядати звернення та претензії споживача щодо надання послуг, пов'язаних з постачанням електричної енергії, та приймати з цього приводу рішення у терміни, передбачені законодавством; приймати письмові та усні повідомлення (у тому числі засобами зв'язку) споживачів щодо порушення електропостачання або порушення параметрів якості електричної енергії, а також вживати заходів до відновлення електропостачання та приведення показників якості у відповідність з вимогами нормативних документів.

    Крім того, відповідно до частини 5 статті 24 Закону України «Про електроенергетику»( 575/97-ВР ) (далі — Закон), енергопостачальники зобов'язані забезпечувати належний технічний стан та організацію експлуатації об'єктів електроенергетики відповідно до вимог нормативно-правових актів, нормативних документів з питань технічної експлуатації електричних станцій і мереж та енергетичного обладнання, надійне та якісне постачання (транспортування) енергії згідно з умовами ліцензій та договорів.

    При цьому, відповідно до пунктів 49-52 Правил ( 1357-99-п ), у разі порушення енергопостачальником умов договору споживач викликає представника енергопостачальника для складання та підписання акта-претензії споживача, в якому зазначаються терміни, види, відхилення показників з надання послуг тощо (форму типового акта-претензії наведено у додатку 2 до Правил). Акт-претензія складається споживачем та представником енергопостачальника і скріплюється їхніми підписами. У разі неприбуття представника енергопостачальника протягом 3 днів з дня звернення у містах або 7 днів — у сільській місцевості споживач має право скласти акт-претензію у довільній формі. У разі відмови представника енергопостачальника від підписання акта, акт вважається дійсним, якщо його підписали не менше ніж три споживачі або споживач і виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоврядування. Акт-претензія споживача подається енергопостачальнику, який у десятиденний термін усуває недоліки або надає споживачеві обгрунтовану відмову щодо задоволення його претензій. У разі відмови енергопостачальника провести необхідні заміри параметрів якості електричної енергії споживач має право сам організувати проведення таких замірів. Проводити заміри параметрів якості електроенергії може організація, яка має відповідні повноваження або дозволи. У цьому випадку енергопостачальник повинен відшкодувати витрати споживача.

    Відповідно до пункту 43 Правил( 1357-99-п ) енергопостачальник несе відповідальність за шкоду, заподіяну споживачу або його майну, в розмірі й порядку, визначених законодавством.

    Крім того, відповідно до пункту 45 Правил( 1357-99-п ), у разі відпуску споживачу електричної енергії, параметри якості якої знаходяться поза межами показників, зазначених у договорі, енергопостачальник несе відповідальність і сплачує 25 відсотків вартості такої енергії.

    У разі порушення прав споживачів (відмова споживачеві в реалізації його прав, надання послуг, що за якістю не відповідають вимогам нормативно-технічних документів, відмова у наданні необхідної та достовірної інформації, ухилення від перевірки якості електричної енергії тощо) енергопостачальник несе відповідальність згідно із законодавством та договором, як це передбачено пунктом 46 Правил( 1357-99-п ).

    Однак, відповідно до пункту 47 Правил( 1357-99-п ) енергопостачальник не несе відповідальності за тимчасове припинення постачання електричної енергії, постачання електричної енергії, параметри якості якої не відповідають показникам, зазначеним у договорі, або за шкоду, заподіяну споживачу, якщо доведе, що вони виникли не з його вини, а внаслідок дії обставин непереборної сили або з вини споживача.

    Разом з тим слід відзначити, про положення статті 9 Закону ( 575/97-ВР ), відповідно до якого державний нагляд (контроль) в електроенергетиці здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики (далі — Держенергонагляд). Тобто, здійснення відповідних обстежень, перевірок, оглядів, інспектування щодо енергетичного обладнання суб'єктів електроенергетики та споживачів енергії. Крім того, відповідно до підпункту 15 пункту 4 Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії( 929-96-п ), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.96 № 929, одним із завдань Держенергонагляду є здійснення в межах своєї компетенції нагляду за технічним станом та організацією експлуатації електричних і теплових установок та мереж суб'єктів електроенергетики, суб'єктів відносин у сфері теплопостачання і споживачів електричної енергії.

    Таким чином, з метою вирішення питання щодо здійснення контролю за показаннями якості електричної енергії, у тому числі надання висновку щодо впливу на показники якості фактичного стану мереж, рекомендуємо Вам звертатися до Держенергонагляду.

    Крім того, звертаємо увагу ПАТ «Київенерго» на необхідність забезпечувати параметри якості електричної енергії, що постачається за договором про користування електричною енергією, вимогам ДСТУ ГОСТ 13109-97 «Норми якості електричної енергії в системах електропостачання загального призначення». При цьому, норми, встановлені даним стандартом, підлягають включенню в технічні умови на приєднання користувачів електричної енергії і в договори на постачання електричної енергії між електропередавальною організацією і користувачами електричної енергії.

    Також звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до Положення про Інформаційно-консультаційний центр по роботі із споживачами електричної енергії( z0308-09 ), затвердженого постановою НКРЕ від 12.03.2009 № 299 (далі — Положення), працює Інформаційно-консультаційний центр по роботі із споживачами електричної енергії (далі — ІКЦ), метою якого є розгляд та розв'язання суперечностей, спірних ситуацій між енергопостачальниками і споживачами та підготовки висновків з питань, які оскаржуються. Так, відповідно до підпунктів 2.1.2-2.1.4 пункту 2 Положення, одними з основних завдань ІКЦ є: надання інформації та консультацій заявникам з питань щодо якості електричної енергії, послуг, пов'язаних з її постачанням тощо; розв'язання суперечностей та конфліктних ситуацій, які виникають між Компанією та заявниками; вжиття заходів щодо усунення структурними підрозділами Компанії недоліків при постачанні електричної енергії.

    З повагою,

    Член Комісії

    Ю. Власенко

    Юридичний портал Справедливість

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Королівства Данія про співпрацю у сфері авіаційних перевезень, Міністерство оборони УкраїниМЕМОРАНДУМ

    Дата підписання: Дата набрання чинності для України: Міністерство оборони України та Міністерство оборони Королівства Данія (далі — Сторони), бажаючи здійснювати співробітництво у сфері авіаційних перевезень та прагнучи створити правові основи для такої співпраці,

    транспортування та постачання теплової енергії Комунальному підприємству теплових мереж "Южтеплокомуненерго", Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг

    Про видачу ліцензій з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії Комунальному підприємству теплових мереж "Южтеплокомуненерго"

    На Херсонщині виявлено нетверезого водія маршрутного автобуса

    У межах проведення комплексу профілактичних заходів на пасажирському автомобільному транспорті, 5 березня, близько 6-ї години ранку, працівники ДАІ зупинили маршрутний автобус ЛАЗ-699. При спілкуванні ...

    Закон об амнистии участников «Евромайдана» вступил в силу

    Сегодня, 17 февраля вступил в силу Закон №737-VII «Об устранении негативных последствий и недопущения преследования и наказания лиц по поводу событий, которые имели место во время проведения ...

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    С огромной благодарностью отзываемся о всех, кто принимал участие в создании сайта. Ваш сайт на данный момент - уникальный в своем роде. Здорово, что есть такие нужные сайты. Интернет портал многообразен в пользовании. На нем полезно проводить свободное время - просто, удобно,быстро.

    Просто замечательный! Хорошенький интернет проектик! Очень здорово. Всё очень удобно и просто. Спасибочки за профессиональный сайт!

    Чувствуется неподдельная забота о пользователях. Благодаря занимательному интернет сайту я, наконец-то, решился купить отдельную линию.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66