Жилищный адвокат

Про скасування відмови у наданні земельної ділянки у власність - Коростенський міськрайонний суд Житомирської облас - Коренюк В. П.

  1. ПОСТАНОВА
  2. І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 2-а-386/12

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 грудня 2014 року Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

в складі: головуючого судді Коренюка В.П.

при секретарі Мишко В.В.

за участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідачів ОСОБА_2

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду № 1 у м. Коростені

адміністративну справу за позовом ОСОБА_3 до Ушомирської сільської ради Коростенського району Житомирської області, ОСОБА_4, посадової особи - голови сільської ради ОСОБА_5 про скасування відмови у наданні земельної ділянки у власність, -

в с т а н о в и в :

10 квітня 2012 року ОСОБА_3 звернулася до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що відповідно до рішення Ушомирської сільської ради Коростенського району Житомирської області від 06.10.2011 року № 107 їй відмовлено у наданні земельної ділянки у власність з причини того, що на даній території вже надано дозвіл на відведення земельної ділянки іншому громадянину. Вважає дане рішення незаконним і необґрунтованим, оскільки: 02.08.2010 р. вона вже подавала заяву щодо ділянки та їй було надано відповідь про подальший розгляд заяви після надання висновку ліцензованою землевпорядною організацією, що свідчить про відсутність чиєїсь заяви про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення ділянки іншим особам; на момент подачі її повторної заяви 15.07.2011 року - на цю ж земельну ділянку не було надано ще нікому дозволу; на сесії сільради 6.10.2011 року розгляд питання про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки головою сільради здійснювався у вигляді аукціону, про який попередньо не було оголошено і умови участі у якому не були оприлюднені; в результаті зазначеного розгляду у вигляді аукціону питання про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення ділянки на сесії сільради 6.10.20111 року на голосування була поставлена тільки заява ОСОБА_4 про виділення йому 2 га. для ведення особистого селянського господарства, натомість її заява про виділення їй земельної ділянки орієнтовною площею 1 га., а також пропозиції депутатів про виділення їм по 0,2 га., або про виділення по ділянці однакової площі для кожного із заявників - головою сільради не були поставлені на голосування. Таким чином вважає, що сільською радою (як субєктом владних повноважень) при прийнятті рішення про відмову у відведенні їй земельної ділянки у власність на сесії сільради 06.10.2011 року та надавши пріоритет ОСОБА_4 при наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, було порушено її права, передбачені Земельним кодексом та Конституцією України. Також не враховано усіх обставин, що мають значення для прийняття вказаних рішень, не дотримано принципу рівності перед законом, розсудливості, пропорційності, зокрема з дотриманням необхідного балансу будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілям, на досягнення якого спрямоване це рішення.

При цьому позивачка вважала, що вона не пропустила строк звернення з даним адміністративним позовом до суду, оскільки лист за № 3082 від 7 жовтня 20111 року Ушомирської сільської ради, відправлений 12 жовтня 20111 року, про що свідчить штамп поштового відділення на конверті, з якого вона дізналася про оспорюване рішення Ушомирської сільради, прийняте 6 жовтня 2011 року щодо ділянки, якого вона отримала 17 жовтня 2011 року.

Просила суд зобовязати Ушомирську сільську раду Коростенського району скасувати рішення десятої сесії шостого скликання Ушомирської сільської ради Коростенського району від 6 жовтня 2011 року в частині відмови в наданні дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_3 та в частині надання дозволу на відведення земельної ділянки ОСОБА_4 в частині 1 га. (тобто 1/2 частини від площі наявної земельної ділянки між земельною ділянкою № 21-б по вул. Київська у с. Ушомир Коростенського району Житомирської області та річкою Уж), з врахуванням ситуаційного плану, що доданий до її заяви від 15.07.2011 року. Також просила суд зобовязати Ушомирську сільську раду Коростенського району здійснити в межах покладених на неї обовязків весь комплекс юридичних дій, передбачених чинним законодавством України, спрямованих на надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою та надання земельної ділянки орієнтовною площею 1 га., що становить половину від наявної площі, розташованої між земельною ділянкою № 21-б по вул. Київська у с. Ушомир та річкою Уж, їй у власність для ведення особистого селянського господарства.

В судовому засіданні позивачка та її представник вимоги позову підтримали, які просили задовольнити з підстав, заявлених у позові.

Представник відповідачів ОСОБА_2 заперечила проти задоволення позову за його безпідставністю та просила суд даний адміністративний позов залишити без розгляду в зв'язку з пропущенням позивачем установленого законом строку звернення до адміністративного суду без поважних причин, а також вона наполягала на застосуванні судом норм ст.ст.99, 100 Кодексу адміністративного судочинства України

Голова сільської ради ОСОБА_5 в судове засідання не зявилася без поважних причин. Оскільки її неявка не перешкоджає розгляду даного адміністративного позову, тому ухвалено проводити розгляд без її участі. Крім того від Ушомирської сільської ради був представник.

Свідки ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 підтвердили в судовому засіданні про те, що ОСОБА_3 і ОСОБА_4 були присутніми на засіданні сесії Ушомирської сільської ради Коростенського району Житомирської області від 06.10.2011 року.

Проаналізувавши пояснення сторін, свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 в сукупності з матеріалами даної справи, наданими сторонами доказами та доведеними перед судом їх переконливості, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що рішенням сесії Ушомирської сільської ради Коростенського району Житомирської області від 06.10.2011 року № 107 прийнято: "1. Надати дозвіл гр. ОСОБА_4 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 2.00 га у власність для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель які не надані у власність або постійне користування в межах населеного пункту с. Ушомир вул. Київська (біля будинку № 21-а). 2. Рекомендувати гр. ОСОБА_4 замовити в землевпорядній організації, яка має право на виконання відповідного виду робіт, виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність. 3. Розроблений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки подати на розгляд сесії сільської ради. 4. Відмовити в наданні дозволу гр. ОСОБА_3 на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 1.00 га у власність для ведення особистого селянського господарства за рахунок земель які не надані у власність або постійне користування в межах населеного пункту с. Ушомир вул. Київська (біля будинку № 21-а). 5. Рекомендувати гр. ОСОБА_3 звернутись до сільської ради для отримання інформації про місце, де можливе виділення земельної ділянки такою площею…"

Дане рішення Ушомирської сільської ради Коростенського району Житомирської області від 06.10.2011 року № 107 прийнято на підставі заяв ОСОБА_4 і ОСОБА_3, які звернулися із заявами відповідно 12.09.2011 року і 15.09.2011 року (а.с.96-а, 97), що вбачається з копії заяви ОСОБА_4 і копії "Журналу реєстрації пропозицій, заяв та скарг громадян".

Отже оскаржуване позивачкою рішення прийнято - 6 жовтня 2011 року.

Встановлено судом і те, що позивачці про оскаржуване рішення стало відомо в день прийняття даного рішення, оскільки вона була присутня на сесії Ушомирської сільської ради 6 жовтня 2011 року, чого не заперечила в судовому засіданні сама позивачка, а також це підтвердили в судовому засіданні свідки: ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11

Дану позовну заяву по цій адміністративній справі ОСОБА_3 подала до Коростенського міськрайонного суду Житомирської області - 10 квітня 2012 року.

Відповідно до ст.99 Кодексу адміністративного судочинства України - "Адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів."

Отже виходячи з викладеного вище, вбачається, що шестимісячний строк звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів ОСОБА_3 по даному адміністративному позову закінчився 06.04.2012 року, який обчислюється з дня прийняття рішення - 6 жовтня 2011 року, адже ОСОБА_3 на засіданні сесії Ушомирської сільської ради 6 жовтня 2011 року - дізналась про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

За шість місяців у ОСОБА_3 було достатньо часу для звернення до суду з даним позовом.

Також ні ОСОБА_3, ні її представником ОСОБА_1 не заявлялось клопотання про поновлення строку на подачу даного адміністративного позову та не вказувалось причин про поважність пропуску строку звернення до адміністративного суду. При цьому судом не знайдено підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними.

Враховуючи зазначене вище, суд дійшов висновку, що адміністративний позов ОСОБА_3 слід залишити без розгляду, оскільки даний позов поданий з пропущенням установленого законом строку звернення до адміністративного суду.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.99, 100, 160, 162 ч.3, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Позов ОСОБА_3 до Ушомирської сільської ради Коростенського району Житомирської області, ОСОБА_4, посадової особи - голови сільської ради ОСОБА_5 про скасування відмови у наданні земельної ділянки у власність - залишити без розгляду в зв'язку з пропущенням позивачем установленого законом строку звернення до адміністративного суду без поважних причин.

Постанова Коростенського міськрайонного суду Житомирської області може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а особою, яка не була присутня у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, може бути подана апеляційна скарга протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Коростенського міськрайонного суду

Житомирської області ОСОБА_12

Рейтинг: 4.6/5, основан на 25 голосах.


Вам это будет интересно:

Любов до ковбаси привела до суду

Господар виробництва був дуже обурений, коли до нього в особисту кухню прийшли працівники ветеринарної міліції. Мовляв, зробив майже центнер мясних виробів для особистого споживання. І через ...

Минюст к концу года намерен проверить 254 арбитражных управляющих, работающих на Украине

До конца текущего года Министерство юстиции Украины осуществит проверку более четверти арбитражных управляющих, осуществляющих деятельность на Украине. В частности, в течение четвертого квартала ...

Наталія АЛФЕРОВА: «Список майбутніх новоселів формується за рейтинговим принципом»

Слова старої як світ пісні Збудуй хату з лободи, а в чужую не веди! актуальні для молодих і сьогодні. Бо чимало сімей, за оцінками фахівців, розпадається саме через те, що їм після одруження ...

Про затвердження на січень 2013 року вирівнювальних націнок (знижок) з розрахунку на 1 МВт·год відпущеної з ОРЕ електроенергії на території здійснення ліцензованої діяльності постачальників електричної енергії за регульованим тарифом, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики

Про затвердження на січень 2013 року вирівнювальних націнок (знижок) з розрахунку на 1 МВт·год відпущеної з ОРЕ електроенергії на території здійснення ліцензованої діяльності постачальників електричної енергії за регульованим тарифом

Консультации по недвижимости
Адвокат по ЖКХ
Рекомендовано !
Киевские судебные решения

№910/22831/14

Судья: Васильченко Т.В.
07.01.2015

№757/24024/14-ц

Судья: Цокол Л. І.
07.01.2015
Новости жилищных адвокатов
Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

Об Адвокате
Вы супер!!! Все что вы делаете для всех пользователей важно!!!

Огромное спасибо всем, кто работал над созданием сайта. Этот интернет портал на сегодняшний день - уникальный в своем роде. Хорошо, что есть такие так необходимые всем интернет проекты. Этот интернет портал достаточно удобен в пользовании. На нем полезно отдыхать - просто и быстро.

Этот интернет проект просто отпад. Действительно полезный и в тоже время функциональный интернет портал.
Публикации о недвижимости
О налогообложении операции с недвижимостью ...

О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

Что лучше агент по недвижимости или адвокат

Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66