Жилищный адвокат

Шацькі озера перетворяться на болота?

    Шацькі озера перетворяться на болота?

    ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА

    У Білорусі розгорнулося будівництво, що може мати негативний вплив на українську територію

    — Пані та панове! Повідомляємо вам, що ви в’їхали в прикордонну смугу Республіки Білорусь… Фото- та відеозйомка можливі лише за наявності дозволу Держкомприкордонслужби Республіки Білорусь… — прикордонник, який зупинив наш автобус з управлінцями, спеціалістами і журналістами, був явно підготовлений до приїзду гостей з України. Тому вичекав ефектну паузу і продовжив: чи є в кого, пані і панове, дозвіл Держкомприкордонслужби Республіки Білорусь? Ні? Тоді прошу зачохлити ваші фотоапарати!

    Дозволу в нас, іноземців, звісно ж, не було. Так два роки тому під час поїздки до білорусів умить випарувалася моя спроба зробити знімки на «секретному» об’єкті — Хотиславському кар’єрі…

    Волинські озера можуть перетворитися на болота. Фото автора

    Що буде, якщо…

    Створений 1983 року Шацький національний природний парк відомий далеко за межами нашої країни й особливого представлення не потребує. Зауважу лише, що нині цінність його унікальної території як літнього бальнеологічного курорту та місця збереження десятків і десятків видів, занесених до міжнародної і національної Червоних книг, Європейського червоного списку, з року в рік зростає.

    На території однієї з найбільших озерних груп Європи майже все життя природних систем пов’язано з рівнями води, що творить місцеві ландшафти — озера, річки, ставки, болота, типи місцевих лісів. Тому увага до рівнів поверхневих і підземних вод тут особлива.

    — Частина озер у парку, як відомо, в тому числі й Світязь — карстового походження, — зазначає заступник директора парку з науки Василь Матейчик. — Тому розробка в сусідів дуже глибокого кар’єру викликає в нас тривогу. Науці просто не відомі аналоги того, як можуть повести себе підземні води в подібних до наших умовах… Чи не призведе розробка білоруського кар’єру до відтоку нашої води за кордон та екологічних проблем у парку?

    Лік іде на десятки й сотні мільйонів

    …На початку 90-х років минулого сторіччя в районі населеного пункту Хотислав Малоритського району Брестської області були запроектовані розробка кар’єру для видобутку піску, крейди і мергелю та будівництво комплексу підприємств для виробництва з них будівельних матеріалів. За цим проектом площа кар’єру має становити майже дві з половиною сотні гектарів, глибина — три з половиною десятки метрів. Із нього має бути в перспективі вивезено понад дев’яносто мільйонів тонн будівельного піску та майже 120 млн тонн (!) — крейди і мергелю.

    Такі наміри наших сусідів треба було б по-доброму тільки вітати. Якби не одне «але»…

    Заплановане будівництво кар’єру і підприємств, що перероблятимуть видобуту із нього сировину, знаходиться безпосередньо біля кордону із Україною. На віддалі 300 м від нього на українській землі розташований зоологічний заказник місцевого значення «Липин» загальною площею понад 3 тис. га, на віддалі 5 км — мальовнича пам’ятка природи загальнодержавного значення — озеро «Святе», на віддалі 7-8 км — села Тур, Заболоття, Гута Ратнівського району, за два десятки кілометрів — Шацький національний природний парк, на території якого є 23 озера. Найбільше і найцінніше із них — озеро Світязь знаходяться від кар’єру на віддалі менше тридцяти, а не менше цінне для оздоровлення і розвитку туризму озеро Пісочне — на віддалі двадцяти кілометрів.

    Отож не дивно, що звістка про розробку на території сусідньої держави величезного кар’єру не тільки стривожила волинських управлінців і вчених, а й певною мірою збурила громаду.

    Тривога обгрунтована!

    Адже при влаштуванні кар’єру передбачено розкриття ним водоносних горизонтів четвертинних і крейдяних відкладів, які є основним джерелом питного і господарського водопостачання, та які визначають на прилеглих до кар’єру територіях водний режим.

    Громадська думка змусила білоруську сторону прискіпливіше подивитися на проблеми охорони навколишнього середовища. І передбачити додаткові заходи, що мають убезпечити Україну від негативного впливу вод, що стікатимуть із півночі Волинської області. Адже вони після стікання у кар’єр відкачуватимуться через близьку до кар’єра річку Рита у басейн Балтійського моря та на поповнення захисного каналу (водяної завіси) вздовж українського кордону.

    Тому — зрозуміло й грамотному школяреві! — українській стороні повністю уникнути негативного впливу від пониження грунтових вод у сусідів не вдасться. А це, як погоджуються у приватних розмовах і білоруські фахівці, загрожує Україні зміною водного режиму у прилеглих до кордону лісах, пониженням рівня (вважай — перетворенням в болото!) і так мілководного озера Тур, що має площу майже 13 кв. км. А також зникненням води для пиття і господарських потреб у традиційно неглибоких сільських шахтних колодязях сіл, що поблизу кордону.

    — З урахуванням цього за спільним рішенням державних і природоохоронних структур України і Республіки Білорусь у 1993 році була розроблена система спостережень у зоні можливого впливу кар’єру. На українській території було влаштовано 26 свердловин на грунтові і підземні води. З 1994 року по 1999 рік нашим інститутом проводилося спостереження за рівнями і гідрохімічним режимом грунтових і підземних вод грунтовим покривом та рослинністю, — зробила екскурс у минуле провідний науковий співробітник відділу екології водних об’єктів і меліорації Інституту гідротехніки і меліорації Національної академії аграрних наук України, кандидат технічних наук Олена Цветова. — З 2000-го моніторинг у зоні можливого впливу кар’єру на українській території, який фінансувався Міністерством охорони навколишнього природного середовища, наказав довго жити, а більшість свердловин, через які фіксувалися рівні води, були ліквідовані…

    Потрібна упереджуюча інформація

    — Нині Хотиславське родовище надано в користування групі компаній «Трайпл». Стратегічною програмою її дій є розгортання потужного виробництва з добування крейди та виготовлення бетону (420 тис. кубометрів на рік), силікатної крейди (120 млн шт на рік), великих обсягів вапна і дисперсної крейди. «Трайпл» планує розробляти другу чергу кар’єру на площі 50 га із пониженням рівня підземних вод відкритим водовідливом до 45 м, — ввів у курс теперішніх справ у сусідів начальник волинського облводгоспу В’ячеслав Лавренюк, який ще не так давно був начальником Ратнівського міжрайонного управління водного господарства і добре знає предмет розмови. — При цьому проектною документацією передбачається, що приток води в кар’єр буде становити майже 30 тис. кубометрів на добу. З метою зняття впливу на українську територію водопониження, згідно з проектом, паралельно українському кордону викопаний канал із шириною по дну 3 м. У нього подаватиметься вода з кар’єру, і він має виконувати функцію своєрідної водяної завіси, що має убезпечити українську територію від пониження рівнів грунтових і підземних вод.

    На замовлення ЗАТ «Кварц- МелПром», яке представляє компанію «Трайпл», білоруські фахівці виконали оцінку впливу розробки кар’єру на навколишнє середовище. Але виконана ця робота лише на основі даних спостережень на білоруській території, без використання даних, що у 90-х були отримані українськими фахівцями. Потенційний вплив кар’єру на рівні грунтових і підземних вод визначався шляхом математичного моделювання при обмеженій базі даних, особливо зі сторони України. При цьому зроблено висновок, що розробка кар’єру не буде мати впливу на прилеглі території України.

    І у Волинській облдержадміністрації, і в облводгоспі нині з приводу цього висновку сусідів є певна тривога.

    Вічне питання — «Що робити?»

    — Наука — це добре, але у цьому разі ми не можемо проявляти повну безпечність, — висловив свою думку заслужений працівник сільського господарства України, почесний працівник Держводгоспу України Юрій Бахмачук. — Бо не зовсім зрозумілі сценарії розвитку ситуації, яка виникне, коли кар’єр «розріже» шари артезіанських вод…

    Звісно, суверенне право білоруської сторони — робити на своїй території усе, що вона вважає за потрібне.

    Але і ми маємо бути готові до того, щоб з аргументами в руках (вважай — даними спостережень за рівнями вод) своєчасно втрутитися в ситуацію у випадку її негативного розвитку і бити на сполох, — цілком об∂рунтовано вважає Олена Цветова. — В тому числі — й у міжнародних інституціях! Бо, як показує практика, немає злочинів, на яких великий приватний капітал не пішов би через дуже великі бариші. А крейда, до речі, у сусідів залягає до глибини 90 м!..

    Але для кваліфікованої розмови нашій державі потрібні аргументи, які красномовно зможуть продемонструвати негативний вплив кар’єру у сусідній державі. А їх може дати лише постійний моніторинг гідрологічної ситуації в Поліському регіоні. Поки що на нього знайшли лише чверть потрібних коштів — 70 тис. грн. Мікроскопічна сума у порівнянні із деякими капіталовкладеннями останніх років. І виділила її, як неважко здогадатися, область…

    Назріла і перезріла вже й необхідність у рамках чинних міждержавних угод з охорони навколишнього середовища і міждержавних конвенцій визначити з кожної сторони науково-дослідницьку організацію, яка б забезпечила науковий супровід робіт у кар’єрі та подання виконавчій владі і громадськості перевіреної і узгодженої інформації з цього питання.

    Вони ж мають, найперше, зафіксувати узгоджені фонові показники стану середовища — рівні грунтових і підземних вод, хімію води, стан біорізноманіття. Цим своєрідним уповноваженим держави слід було б доручити розробити й узгодити спільну систему моніторингу, систему обліку та обміну інформацією і результатами аналізу ситуації. А головне — розробити й узгодити спільно із фірмою «Трайпл» перелік та величини критичних змін у навколишньому середовищі, при яких робота кар’єру має бути припинена — до вжиття дієвих заходів з ліквідації або мінімізації негативних наслідків.

    Цю організаційну роботу, на думку волинян, в першу чергу мають взяти на себе Міністерство екології та природних ресурсів і Міністерство закордонних справ України. Коли ж відчує Поліський регіон, у якому гості із усієї України так люблять відпочивати влітку, надійне плече підтримки із столиці? Інтерес ж бо — загальнодержавний!

    ВИЗНАЧЕННЯ

    Моніторинг — це комплекс наукових, технічних, технологічних, організаційних та інших засобів, які забезпечують систематичний контроль (стеження) за станом та тенденціями розвитку природних та техногенних процесів.

    ФАКТ

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    В Італії працівники АЗС оголосили триденний страйк

    У розпал курортного сезону АЗС не працюватимуть на автострадах та кільцевих дорогах італійських міст з вечора вівторка до ранку пятниці.

    Диплом у золотому віці

    Це перший випуск доволі незвичного навчального закладу, створеного два роки тому відповідно до наказу Міністерства соціальної політики. Він діє у Чернівцях на базі комунального територіального ...

    Про закінчення строку застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) походженням з Російської Федерації

    Відповідно до статті 19 Закону України Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту Мінекономрозвитку повідомляє, що 28 червня 2013 року закінчується строк дії остаточних ...

    Совет адвокатов Украины предложит Инне Богословской отказаться от иска об отмене решения внеочередного съезда адвокатов об избрании членов ВСЮ

    Совет адвокатов Украины обсудил ситуацию, сложившуюся с обжалованием решения внеочередного съезда адвокатов Украины от 26-27 апреля 2014 года (в части назначения членов Высшего совета юстиции). Напомним, иск к внеочередному съезду адвокатов Украины (в лице Совета адвокатов Украины), членам Высшего совета юстиции Сергею Балацу, Алексею Резникову, Павлу Гречковскому о признании противоправными решений съезда о назначении членов ВСЮ подала народный депутат Инна Богословская.

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Просто замечательный! Хорошенький ресурсик! Очень здорово. Всё доступно и легко. Спасибо за профессиональный интернет сайт!

    Как много нужной информации.

    Просто замечательный! Хорошенький сайтик! Классно! Всё очень удобно и просто. Спасибочки за профессиональный интернет портал!
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66