Жилищный адвокат

Відпустка під контролем

    Відпустка  під контролем

    В Україні буде створено електронну базу недобросовісних боржників

    Віднині злісним неплатникам за кредитами, отриманими у банках, та чоловікам-аліментщикам, які кинули напризволяще своє чадо, чи іншим особам, що не виконують своїх грошових зобов’язань перед будь-якими кредиторами, доведеться несолодко. 4 серпня вступив у силу Закон «Про внесення змін до деяких законів щодо реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні». Згідно з цим документом представники таких категорій за умови зміни місця реєстрації терміном більше 1 місяця, повинні зареєструватися на новому. Якщо, приміром, людина оселяється у готелі або на орендованій квартирі, то вона повинна мати відповідний документ або договір оренди та повідомити про своє місце перебування.

    Радійте, сироти малі…

    Чи правильними є такі нововведення і чи не порушують вони чинну Конституцію України? На це запитання юристи, до яких звертався кореспондент «УК», відповідали доволі цікаво, але по-різному.

    «Нарешті держава почала думати не лише про боржників, а й про кредиторів і захищати інтереси останніх. Те ж саме можу сказати і про нещасних матусь та осиротілих діточок, які інколи роками не можуть «вибити» із недбалих колишніх чоловіків та батьків аліменти. Тепер із такими людьми буде боротися набагато легше», — стверджує відомий юрист Тетяна Монтян. Вона вважає, що цей закон не порушує жодної статті Конституції України і прості люди будуть лише дякувати за нього.

    І дійсно, як можна вважати боротьбу з виплатою аліментів чимось поганим? Так, кому довелося і доводиться зараз «благати» колишніх чоловіків не забувати свій обов’язок перед неповнолітньою дитиною, легко погодяться з перевагами закону.

    Втім, старший юрист юридичної фірми «Лавринович і партнери» Анна Пушкарьова вважає, що все ж таки закон, який нещодавно вступив у силу, порушує статті чинної Конституції України (КУ). «Основним законом нашої держави гарантується кожному громадянинові вільне пересування територією, крім обмежень, які встановлюються законом. Втім, у ст. 22 КУ йдеться про те, що ухвалення нових актів не повинно звужувати права та свободи громадян. В тому числі право на вільне пересування та вибір місця проживання», — зазначає вона.

    На запитання журналіста «УК», чи значить це, що такий закон може бути з великим успіхом оскаржено в Конституційному Суді, юрист надала ствердну відповідь. Отож «необов’язкові» громадяни мають шанс, що КС заступиться за них.

    Якщо береш кредит, знаходь усі можливості, щоб його повернути. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

    Боржників — у базу

    Цікаво, що, як і раніше, так і тепер переважна більшість боржників за кредитами та інших «небезпечних» категорій громадян можуть спокійно їздити за кордон і навіть залишитись там назавжди, маючи багатотисячні або навіть багатомільйонні зобов’язання перед банками та іншими особами. Справа в тім, що хоча процедуру «боротьби» з такими «туристичними» вояжами боржників і передбачено, однак вона є досить складною і дорогою.

    Кредитор повинен звернутися у виконавчу службу із заявкою щодо здійснення заходів для заборони боржнику покидати межі України.

    Потім виконавці направляють до місцевого суду подання з вимогою такої заборони, відбувається судовий розгляд цього питання за участю сторін і виконавчої служби. Якщо боржник не розрахується із кредитором на час винесення рішення, то йому виїзд «за моря» буде заборонено.

    «Отже процедура довга за часом, витрати банків на адвокатів будуть значними, а виконавча служба не поспішає «допомагати» фінустановам. У свою чергу, наші суди на сьогодні просто завалено в прямому сенсі цього слова різними справами і чекати рішення щодо боржника доведеться чимало», — стверджує вона.

    А взагалі, чи буде розроблятися електронна база боржників та злісних неплатників аліментів? Адже без неї різним органам, включаючи Міністерство внутрішніх прав, буде дуже важко контролювати таких громадян. А. Пушкарьова вважає, що така база і повинна бути створена саме у «стінах» МВС, де будуть інформаційні матеріали щодо місця проживання і місця перебування боржників. До речі, цю базу можна синхронізувати із списками тих громадян, яким заборонено виїзд за кордон і вона може стати потужним інформнакопичувачем.

    Реєстрація у казармах

    Можливо, зрадіють (або вже і зараз радіють) люди, які мешкають у будинках престарілих, інтернатах та військових частинах армії та флоту. Закон потурбувався про їхню реєстрацію, чого раніше не було. Для вирішення цього питання громадянам, які перебувають в цих закладах, необхідно мати паспорти, військові квитки або приписне свідоцтво. Як вважають юристи, реєстрація цих категорій людей за місцем їхнього перебування в цих «закритих» місцях надасть їм можливість комунікацій із зовнішнім світом — отримувати соціальну допомогу, перекази тощо. Та й це поставить таких громадян у рівні умови з усіма іншими. Отже, цим людям, безумовно, дія такого документа піде лише на благо.

    Наразі керівництво Генштабу України ще не знає процедури реєстрації своїх підлеглих, які мешкають у казармах та відомчому армійському чи флотському житлі, тому чекатиме вказівок Міноборони.

    Але, як вважає Т. Монтян, закон не вирішує дуже болісного та в той же час надто важливого питання — звичайної реєстрації громадян за місцем їхнього перебування. Власники житла, а особливо наймачі, які ще не приватизували свої помешкання, побоюються надавати згоду на реєстрацію у своєму житлі навіть власних родичів, оскільки не хочуть надавати їм підстави претендувати на проживання в ньому.

    «Ця проблема вже чимало років обговорюється в нашій країні. І Україна повинна, як і переважна більшість держав, законодавчо закріпити механізм реєстрації, не пов’язаної ні з якими майновими правами», — зазначає вона.

    І насправді, сотні тисяч або навіть мільйони людей, які приїздять на роботу на довгі роки не за місцем своєї реєстрації, у найкращих і поодиноких випадках реєструються (з великою осторогою власників квартир і будинків) у своїх родичів чи знайомих. А більшість цих громадян взагалі зробити такого не може, що викликає низку складнощів і для них, і в кінцевому підсумку для держави. Звісно, це великий пережиток радянської системи і його треба «викорчувати».

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.8/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ВАТ "Васильківський шкірзавод", Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ВАТ "Васильківський шкірзавод"

    Про затвердження Інструкції про порядок проведення судових експертиз та експертних досліджень паспортних документів Головним експертно-криміналістичним центром Державної прикордонної служби України, Міністерство внутрішніх справ України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 9 грудня 2013 р. за № 2086/24618 Про затвердження Інструкції про порядок проведення судових експертиз та експертних досліджень паспортних документів Головним експертно-криміналістичним центром Державної прикордонної служби України

    Про призначення Ю. Чмиря Заступником Глави Адміністрації Президента України, Президент України

    Указ  Президента України Призначити ЧМИРЯ Юрія Павловича Заступником Глави Адміністрації Президента України. Президент України м. Київ 16 грудня 2013 року № 688/2013

    В Одесскую область будет направлена специальная группа ГПУ для проверки деятельности правоохранительных органов региона, - В.Ярема

    7 июля этого года Генеральный прокурор Украины Виталий Ярема встретился с общиной Одесской области. Представители общественных организаций «Общественное движение за всю Одессу», «Всеукраинский ...

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Спасибо создателям этот ресурса!!! Он на самом деле - находка! Так держать!!! Удачи!

    Чувствуется настоящая забота о пользователях. Благодаря интересному порталу, наконец, решился обзавестись безлимитом.

    С огромной благодарностью отзываемся о всех, кто принимал участие в создании сайта. Ваш сайт на данный момент - уникальный в своем роде. Здорово, что есть такие нужные сайты. Интернет портал многообразен в пользовании. На нем полезно проводить свободное время - просто, удобно,быстро.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66