Жилищный адвокат

Володимир ШАХОВ: «Проект землеустрою — альфа і омега будь-якої роботи на землі»

    Володимир ШАХОВ: «Проект землеустрою — альфа і омега будь-якої роботи на землі»Начальник державної інспекції сільського господарства у Сумській області Володимир ШАХОВ

    Попри те, що з часу створення Державної інспекції сільського господарства у Сумській області не минуло й року, її фахівцям вдалося зробити чимало корисного. Про це «УК» розповів начальник інспекції Володимир ШАХОВ.

    Володимире Іллічу, новостворена інспекція перебрала на себе функції низки різних інспекцій, що працювали до цього, — хлібної, насіннєвої, технічної, з контролю за якістю та формуванням запасів агропродукції. А також земельної. За підсумками роботи, цього року саме «земельний напрямок» став одним із найбільш результативних.

    — Справді, не применшуючи значення жодного іншого сегмента нашої інспекторської уваги, наголошу: земля потребує особливої уваги і контролю. А ще нашої спільної допомоги і підтримки. Так уже складається, що певна частина господарників передовсім дбають про власний зиск, а ось про саму годувальницю — мало. Тож таким доводиться не лише підказувати, а й вказувати, подеколи карати. З першого дня роботи інспекції весь комплекс земельних питань узяли на особливий контроль.

    — Маю такі дані: за 10 місяців проведено 782 перевірки додержання вимог земельного законодавства при використанні та охороні земель сільгосппризначення. При цьому виявлено 446 порушень, складено стільки само приписів. Тобто більш ніж кожне друге втручання інспекторів закінчується притягненням до адмінвідповідальності, штрафування винних.

    — Така сьогоднішня статистика, що відображає і справді складну ситуацію. Кожен виявлений факт одержує принципову оцінку: наприклад, накладено штрафів на майже 70 тисяч гривень, хоч рівень покарання не завжди компенсує заподіяну шкоду.

    Нині інспекція контролює понад 1100 юросіб, які використовують земельні наділи. Більш як 500 з них господарюють на масивах площею понад 100 гектарів. Усього ж аграрії обробляють майже мільйон гектарів ріллі.

    До 2015 року всі суб’єкти господарювання повинні мати проекти землеустрою. Фото doc-house.com

    — Наскільки встигає інспекція реагувати на порушення чи звернення?

    — Протягом кварталу за планом перевіряємо від 70 до 80 юросіб. Тобто за рік — понад 300. Розглядаємо заяви від громадян, установ, підприємств, організацій за різними ознаками порушень законодавства. З огляду на статистику, протягом року-півтора кожна юрособа неодмінно потрапляє в поле зору інспекторів.

    — Які порушення фіксуєте найчастіше?

    — Усі їх можна звести до одного: брак проектів землеустрою щодо забезпечення еколого-економічного об∂рунтування сівозміни та впорядкування угідь. Цей документ визначальний, альфа і омега будь-якої роботи на землі. Саме він передбачає низку вимог. Зокрема неухильне і ретельне дотримання сівозмін, внесення органічних і мінеральних добрив, заходи з хімічної меліорації, запобігання вітровій та водній ерозії тощо. Якщо господар чи орендар не має такого плану, вважайте, що там різні порушення.

    Аби зрозуміти, наскільки занедбана робота, наприклад, з підживлення ∂рунтів, наведу такі цифри і факти. Якщо років із 20—25 тому на гектар вносили до 10 тонн органічних добрив, то тепер стало нормою не більше 0,5—1 тонни. Грубо порушується баланс фосфорних і калійних сполук. А це вкрай негативно позначається на вмісті гумусу, без якого не мислиме відродження родючої сили землі.

    — Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження родючості грунтів», який набув чинності 9 серпня 2010 року, але був відтермінований до 1 січня 2013-го. Часу залишається обмаль…

    — Виконання цього надзвичайно важливого закону дасть змогу кардинально змінити ситуацію. Тож водночас із перевірками ведемо масштабну і активну роз’яснювальну роботу на предмет розробки і виготовлення вищезгаданого проекту. Саме задля цього нещодавно провели обласний семінар, до якого залучили товаровиробників, представників місцевих органів державної виконавчої влади, АПК, територіальних структур Держземагентства, наукових установ, проектних інститутів та землевпорядних організацій. Розглядали одне-єдине питання: шляхи прискорення розробки проектів землеустрою для кожної юридичної особи — господарника.

    На Сумщині у грудні оголосили місячник з виготовлення і одержання таких документів. Частина господарників уже мають їх, ще більш як 110 суб’єктів господарювання замовили проекти в землевпорядних організаціях.

    — А якщо з нового року в когось не буде планів землеустрою?

    — Поки що йдеться про товаровиробників, у яких понад 100 гектарів угідь. До таких застосовуватимуть жорсткіші заходи впливу — аж до штрафів у розмірі 8500 гривень. Якщо ж порушення буде зафіксовано вдруге, то можливе розірвання угоди про землекористування.

    Однак уже з 1 січня 2015-го плани повинні будуть мати всі суб’єкти господарювання. Тому вже тепер націлюємо кожного господаря на те, щоб мав відповідний документ і використовував землю на основі науково об∂рунтованих норм і правил.

    Олександр ВЕРТІЛЬ, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Девід Бекхем завершує свою кар’єру

    Останнім клубом легенди англійського футболу, чиї найбільші успіхи були повязані з Манчестер Юнайтед, став французький ПСЖ, який вже гарантував собі титул цьогорічного чемпіона Франції.

    Коли втрата ліцензії не лякає

    З початку року анульовано понад 970 ліцензій за продаж алкоголю та цигарок неповнолітнім. Порівняно із 2011-м ця цифра зросла більш як удвічі. За 9 місяців минулого року роздрібні торгівці втратили ...

    Чому ж отруїлися діти?

    Міністерство охорони здоровя та Київську міську державну адміністрацію зобовязано організувати всю необхідну медичну допомогу дітям, які отруїлися у дошкільному навчальному закладі № 455 Дніпровського ...

    НБУ обязал выдавать валютные переводы физлицам от 150 тыс. грн в национальной валюте

    Национальный банк Украины обязал конвертировать в национальную валюту денежные переводы в пользу физических лиц на сумму 150 тыс. грн (в эквиваленте) и более. Об этом говорится в постановлении ...

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Большущее спасибо творцам этого интернет портала!!! Это на самом деле - большая находка! Так держать!!!

    Этот портал не только лучший друг - этот сайт, практически, - родственник для всех, кто сегодня живёт интересными идеями!

    Ваш ресурс - супер очень много чего тут интересного и необходимого. Хочу пожелать так держать и всего самого... наилучшего во всем.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66