Жилищный адвокат

На державну службу приходять відмінники і… невиправні оптимісти

    На державну службу приходять  відмінники і… невиправні оптимісти

    Учасників творчого змагання оцінювали за вмінням приймати ефективне рішення в нестандартних ситуаціях

    Запровадження у вересні 2007 року відповідною урядовою постановою щорічного Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» викликало різні оцінки. З одного боку, такий особливий різновид професії, як державна служба, вимагає обов’язкового дотримання визначених законом стандартів і процедур надання адміністративних послуг, правил прийняття на роботу та поводження на ній, обов’язкового проходження підвищення кваліфікації, унеможливлення публічних дій, які залишають плями на службових мундирах, і засторогу від будь-яких корупційних діянь — тобто поглиблення професіоналізації державних службовців.

    З другого — йдеться про нагальність запровадження у вітчизняну практику європейських принципів кадрової політики, активніше застосування нових знань, вмінь і навичок, без яких неможливо належно проводити політику реформ, формування сучасних лідерських якостей. Так-от, саме з урахуванням цих чинників творче змагання українських «білих комірців» упродовж останніх років набуло значення своєрідної управлінської школи, особливо з огляду на завдання докорінної модернізації державного управління в нашій країні.

    Як проходив цьогорічний загальнодержавний конкурс, за якими критеріями оцінювало учасників суворе професійне журі, хто переміг і які висновки на загал можна зробити від побаченого і почутого, — у нашій розповіді.

    Досвітні вогні нового закону

    Рік, що минає, був ознаменований підготовкою до впровадження нової редакції Закону «Про державну службу». Адже йдеться про своєрідну революцію чинного законодавства, на якому грунтувалося вітчизняне державне управління протягом перших двох десятиріч незалежності, покликану проаналізувати головні причини його недостатньої ефективності й переорієнтувати державний механізм «держава задля держави» на систему «держава для людей», докорінно підвищивши професіоналізм тих, хто працює у цій сфері.

    Тож організатори згаданого конкурсу-2012 — Національне агентство з питань державної служби за участі Національної академії державного управління при Президентові України — якраз і заклали до умов творчого змагання два головних завдання: перевірку інституційної спроможності корпусу держслужбовців та узагальнення досвіду роботи кращих з них на місцевому, регіональному й державних рівнях.

    Доволі чітко було визначено критерії оцінювання: глибокі знання з державного управління; спроможність до креативного мислення, досконалі професійні здібності у прийнятті ефективних рішень за нестандартних обставин; обізнаність із новим законодавством про державну службу та антикорупційним законодавством і ораторська майстерність публічного виступу.

    На першому етапі за двома номінаціями «Кращий керівник» і «Кращий спеціаліст» узяло участь 9197 осіб, у другому турі — 1134 особи, у третьому — 117.

    Легкі завдання конкурсантів не чекали: їм потрібно було відповісти на 91 запитання з широкої палітри проблем державного управління. 35 тестів стосувалися знань етичних вимог державного службовця, загальних правил поведінки керівника та спеціаліста, психологічних засад ведення ділових перемовин тощо. 144 теми публічних виступів на вибір зачіпали актуальні питання суспільно-політичного розвитку країни та реформування державного управління чи безпосередню професійну спрямованість конкурсанта.

    Харизма як складова іміджу

    Закордонні експерти зазвичай називають слабкими ланками кадрового потенціалу вітчизняної держслужби невміння аналізувати державну політику, брак навичок стратегічного планування та управління змінами, неготовність працювати на результат, низьку адаптованість до внутрішніх та зовнішніх змін. Сьогодні чимало управлінців, передусім молодих, уже подолали ці бар’єри, отримавши необхідні знання під час здобуття другої освіти — магістра державного управління, передусім у Національній академії державного управління при Президентові України (НАДУ), й дедалі активніше застосовують їх у своїй повсякденній роботі.

    Як показав цьогорічний конкурс, саме дипломовані магістри легко і впевнено подолали складні й багатопланові завдання ІІІ туру, рекомендовані «Комплексною програмою підвищення кваліфікації державних службовців ІІ—VІІ категорій посад», яку розробили в Інституті підвищення кваліфікації НАДУ.

    Водночас участь у ділових іграх, запропонованих для номінації «Кращий керівник», а саме: «Розвиток лідерських якостей», «Формування особистісних якостей», «Харизма як складова іміджу держслужбовця» — продемонструвала ті риси характеру конкурсантів, які формувалися в них протягом всього життя, сприяли і сприятимуть надалі їхньому кар’єрному зростанню, авторитету і визнанню не лише в колективах державних установ, а й у суспільстві загалом.

    Зазначимо, що згаданим вище якостям надається велика увага в новому законі про державну службу, вони зараховані до ключових вимог рівнів професійної компетентності держслужбовців як такі, що підтримують цінність та призначення державного органу, є стандартами ефективної поведінки на службі державі.

    Безперечно, і учасники, і дипломанти Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець», які отримали відповідні сертифікати, заслужили слова похвали — про це йшлося на урочистих заходах з нагоди підбиття підсумків цьогорічного суперництва в Одеському регіональному інституті державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

    З-поміж найкращих керівників тут вшанували тих, хто ввійшов до когорти лідерів у своїх номінаціях, — Юлію Вернигору, заступника директора департаменту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (2 місце), Віктора Кліда з Івано-Франківської облдержадміністрації (3 місце) та Ларису Павленко з Іванківської райдержадміністрації, що на Київщині (4 місце).

    Спеціалістами найвищого ∂атунку журі визначило Ольгу Черненко з Верхньодніпровської райдержадміністрації Дніпропетровської області, Ліліану Кислу з Костянтинівської райдержадміністрації, що на Донеччині, та Валентину Цикозіну з Полтавської облдержадміністрації (відповідно 2—4 місця).

    Сертифікат програми «Лідерство» з рук В’ячеслава Толкованова отримала начальник відділу Вищої ради юстиції Наталія Бондаренко. Фото Володимира ЗAЇКИ

    Переможцям — гранти і квіти

    А тепер про тих, хто посів у цьому складному та водночас престижному конкурсі найвищі сходинки. Кращим керівником державної служби країни став начальник відділу Кіровоградської обласної державної адміністрації 37-річний Володимир Люлька. За першою освітою він вчитель математики та фізики, активний громадський діяч у своєму краї, за другою — магістр державного управління. Останні чотири роки очолює важливий підрозділ з контролю апарату облдержадміністрації.

    Переконливо випередила понад сотню своїх колег, які успішно впоралися із завданнями перших двох турів, головний спеціаліст відділу з питань організації охорони дитинства та материнства головного управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації Олена Полупан. Тема її дослідження — «Досвід Слобожанщини в контексті реалізації медичної складової державної соціальної політики на регіональному рівні» — це водночас і її робота, і життя. Лікар за фахом, вона ще з четвертого курсу інституту працювала медичною сестрою. Упродовж 10 років була дільничним терапевтом, завідувала відділенням клінічної лікарні. Має вищу категорію за фахом «організація охорони здоров’я, терапія та кардіологія».

    На державній службі Олена Олександрівна вже шість років, причім із блискучою характеристикою: дисциплінована, кваліфікована, відповідальна, досконало володіє державною мовою та комп’ютерною технікою, доручену роботу виконує зразково. А ще вона за сумісництвом працює лікарем у клінічній лікарні №17 Харкова. І, гадаємо, цій чудовій людині з теплою усмішкою і лагідною вдачею ніхто ніколи не дорікне в порушенні клятви Гіппократа.

    Володимир Люлька та Олена Полупан отримали дипломи переможців Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець» за 2012 рік та грошові нагороди в сумі 10 тисяч гривень.

    — Дуже приємно, що до кадрового корпусу державної служби здебільшого входять люди, які сумлінною працею щоденно служать розвитку нашої країни та добробуту її громадян, — зазначив у своєму виступі під час підбиття підсумків програми розвитку «Лідерство» за 2012 рік голова Національного агентства з питань державної служби В’ячеслав Толкованов. — Вони віддано виконують поставлені завдання, прагнуть до професійного вдосконалення і саморозвитку, що й красномовно підтвердили результати Всеукраїнського конкурсу «Кращий державний службовець».

    ПРЯМА МОВА

    Сергій ЛЮЛЬКА, начальник відділу Кіровоградської облдержадміністрації, переможець у номінації «Кращий керівник»:

    — Ще навчаючись в університеті, активно брав участь в громадській діяльності, очолював профспілковий комітет факультету. Досвід роботи в молодіжних громадських об’єднаннях привів мене до управління сім’ї та молоді облдержадміністрації. Шість років тому з відзнакою закінчив Дніпропетровський регіональний інститут держуправління НАДУ при Президентові України.

    Рішення про участь у конкурсі приймав сам і свідомо: за час роботи на своїй посаді набув певного фахового та управлінського досвіду, яким вирішив поділитися з колегами. У своїх починаннях завжди відчуваю підтримку товаришів по службі, моєї сім’ї.

    Намагаюся отримати максимум позитиву від життя, не боюся брати участь у творчих змаганнях і перемагати в них. Глибоко переконаний, що професія держслужбовця приносить користь нашому суспільству.

    Олена ПОЛУПАН, головний спеціаліст головного управління охорони здоров’я Харківської облдержадміністрації, переможниця в номінації «Кращий спеціаліст»:

    — За час роботи на державній службі мені, професійному лікареві, довелося опанувати широке коло знань та навичок. Адже до обов’язків працівників нашого підрозділу входить обробка та аналіз документів, контроль за реалізацією в нашій області президентських указів, урядових постанов із проблем медицини, наказів галузевого міністра. Щоб підтримувати свою фахову підготовку, в суботні дні за сумісництвом працюю лікарем у приймальному відділенні терапії однієї з міських лікарень.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Працівники Запорізької ДАІ допомогли водієві, фура якого з'їхала у кювет на трасі

    Потрапивши в скрутну ситуацію на дорозі водій вантажівки вже й не знав, що робити. Вантажівка, якою він керував, занесло на слизькій дорозі, автомобіль зїхав у кювет і застряг. Розгублений чоловік ...

    областей, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у 2013 році, Національне агентство України з питань державної служби

    Про затвердження персонального складу Організаційного комітету з питань підготовки та проведення XV Всеукраїнської спартакіади серед збірних команд державних службовців Автономної Республіки Крим, областей, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у 2013 році

    Суд во Франции обязал поисковики Google и Yahoo исключить из поиска пиратские сайты

    Суд во Франции обязал поисковики Google, Yahoo и Microsoft исключить из поиска 16 сайтов, которые распространяют пиратское видео, пишет Digit.ru со ссылкой на онлайн-журнал Wired.

    Щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ВАТ «Київхімволокно», Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку

    Щодо зупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів та до системи депозитарного обліку цінних паперів, випущених ВАТ «Київхімволокно»

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Сайт - обалденный. Thanky! Без всякого сомнения нужный и удобный сайт.

    Чувствуется настоящая забота о пользователях. Благодаря интересному порталу, наконец, решился обзавестись безлимитом.

    Огромное количество полезной информации.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66