Жилищный адвокат

Заслужений художник України Іван Ілько: «В Україні акції закарпатського малярства не падають»

    Заслужений художник  України Іван Ілько: «В Україні акції закарпатського  малярства не падають»Заслужений художникУкраїни Іван ІЛЬКО

    Він не з чужих слів, а особисто знав засновників закарпатської школи живопису. Ба більше, він їхній учень. Згодом сам продовжив традиції цієї школи, а нині її визнаний корифей відсвяткував своє 75-річчя.

    — Іване Івановичу, нововідкритий мистецький центр в Ужгороді — «Галерея «Ілько». Що за цією назвою?

    — Ми із сином Михайлом, зібравши всі сили і кошти, шість років будували цей мистецький дім разом. Архітектором, до речі, виступила невістка Тетяна. Тут і світло, і акустика, і просторове вирішення — за європейськими зразками. Сподіваємося, що центр добре прислужиться краянам, адже тут проводитимуть виставки, концерти. Деякі вже й відбулися.

    — У столиці від такого центру можна отримати більше дивідендів…

    — Справді, це так. Але є й нематеріальний бік. Михайло зв’язків із рідним краєм ніколи не переривав, і поява арт-центру свідчить саме про це. Сподіваюся, син відтепер частіше приїжджатиме. А якщо про мене йдеться, то відтепер буду не лише художником, а й охоронцем (усміхається).

    — Відомо, що Михайло Іванович — дизайнер.

    — Так, син пішов власним шляхом. Він член правління благодійного фонду «Мистецький Арсенал». Як директор однієї зі столичних креативних агенцій працює над масштабними проектами. Цікаво, що саме Михайлова агенція створювала 40-хвилинний ролик, який представляв Україну в УЄФА під час вибору місця проведення Євро-2012. Тоді тандем Україна—Польща отримав право на першість не в останню чергу завдяки цій стрічці. З інших проектів згадаю оформлення Євробачення в Україні у 2005-му: організатори зупинилися на дизайнерському і світловому вирішенні, запропонованому Ільком-молодшим.

    — У будівничих турботах останніх років не розгубили творчий потенціал?

    — Ні, й у ці роки я працював напружено.

    — Юнак із глухого села здіймається до вершин мистецтва — факт унікальний.

    — Моє рідне село Дулове на Тячівщині справді віддалене, але що воно глухе, погодитися не можна. Тут джерел, із яких можна черпати й пити воду людської доброти, чистоти, завжди було достатньо.

    — Чим запам’яталося дитинство?

    — Малі роки минули без батька: він 16 років провів у Франції, де працював на копальнях. Під час війни брав участь у французькому Русі опору: про це свідчить медаль, видана йому Морісом Торезом. Повернувся додому аж у 1945-му. Коли 1948-го старша сестра вийшла заміж, то мені довелося бавити двох сестричок.

    У радянський час батько часто виїжджав на заробітки, бо роботи вдома не було. Я пас худобу на берегах Тереблі: одночасно спостерігав за природою, починав відчувати її. Сільські жінки просили намалювати в їхніх світлицях ружі, і я це робив досить майстерно. Малювання, можна сказати, почалося відтоді.

    — І з вибором професії визначилися?

    — Директором початкової школи в Дулові був Петро Васильович Потоцький — педагог, який приїхав у наш край з-під Києва. Квартирував у нас удома, бо хата була велика. Він і помітив мій хист, переконав, що треба вчитися на художника. Сам же і відвіз мої документи в Ужгород, в училище декоративно-прикладного мистецтва. Звичайно, я тоді не знав, що його заснував сам Ерделі. Пам’ятаю, як приїхавши в обласний центр, чоботи ніс через усе місто перекинутими через плече, на шнурку, щоб не запорошити їх, увійти в чистих.

    — І вступили?

    — Зробили зауваження, що не маю навичок малюнку з натури. Склав іспит на чотири — і почалося моє навчання у метрів. У зрілості настав час віддавати...

    — Ваша ретроспективна виставка — це понад сто робіт.

    — За 55 років у професійному мистецтві набралося зо дві тисячі полотен, майже вдвічі більше етюдів. Їх теж зберігаю, адже в них — свіжий погляд і настрій, яким уже не повторитися.

    — Як вам вдалося зберегти таку повну колекцію власних робіт?

    — Я намагався не розлучатися з ними, а на прожиття заробляв оформительством. Починав, малюючи афіші в кінотеатрі селища Міжгір’я. Тоді стрічок демонстрували дуже багато, і всі я переглядав. Це розширювало світогляд, додавало вражень, яких бракувало в глибинці.

    Повернувшись на рідну Тячівщину, на Тересвянському ДОКу створював наочну агітацію. Портрети класиків марксизму-ленінізму давали непоганий заробіток. Потім, уже в Ужгороді, майже півтора десятиліття працював головним художником обласного художньо-рекламного комбінату. І тоді ніколи не переставав малювати для себе.

    У мистецькому центрі «Галерея «Ілько» ювіляр приймає вітання з нагоди ювілею й відкриття персональної виставки. Фото автора

    — Тематика майже всуціль карпатська. Це покликання, місія?

    — Радше, мій світ. Змальовую те, що мені близьке, — простих людей села, їхні традиції та обряди, а також річки, озера, водограї, серпантини. Люблю відтворювати неперевершені панорами гір.

    — Багато з того, що ви зображаєте, залишилося в минулому. Вас це не турбує?

    — Воно, мабуть, так, але я щасливий, що зафіксував його. Багатьох природних куточків, шедеврів давніх зодчих, народних костюмів уже не залишилося, їх стерли час і людська байдужість. Добре, що залишаться хоча б на полотні.

    — Не остерігаєтеся критики за «архаїзм»?

    — Із Заходу приходять постмодерністські прийоми, які і в нас намагаються вибороти місце під Сонцем. Я їх допускаю, якщо позначені майстерністю, талантом. Але сам залишаюся вірним тому напрямку, стильовій манері, які сповідував і в 30, і в 50, і в 70 років.

    — Ви навчалися у фундаторів закарпатської школи…

    — Три роки був учнем Ерделі, аж поки його не вигнали через «пропаганду буржуазного націоналізму». Так само добре пам’ятаю й Манайла, у якого провчився чотири роки. Федора Федоровича також безсоромно вигнали з училища, яке він заснував. А ось Бокшаєвим студентом довелося бути всі п’ять років, бо його влада не зачепила.

    — Яка функція мистецтва в сучасному світі?

    — Глобалізм, космічність у розвитку знівельовують відмінності народів, націй. За цих умов саме мистецтво може сприяти збереженню національної ідентичності. В цьому розумінні планка, піднята насамперед засновником закарпатської школи Адальбертом Ерделі, височенна, до неї й сьогодні слід тягнутися.

    — Яке місце належить крайовому образотворчому мистецтву в Україні?

    — Складно судити, адже й акценти в оцінках нині змінилися. Тепер якщо купують майстра — добрий, ні — поганий. На першому плані часто опиняється непотріб, кітч. За гроші зробиш будь-яку виставку, а ось без коштів — ні. Це відкриває дорогу посередностям. Старі виміри розмиті, а нових поки що немає.

    — Твори закарпатських класиків однак не впадуть у ціні…

    — Недавно мав розмову з президентом Національної академії мистецтв Чебикіним. Дізнався, що найбільші суми в Україні правлять за Ерделі. Його твори в кілька разів перевищують вартість Яблонської, Глущенка. Високо оцінено творчість Манайла, Бокшая. Добре продаються Глюк, Коцка, Шолтес, Кашшай... Висновок із цього: в Україні акції закарпатського малярства не падають.

    — В чому тут секрет?

    — Фундатори школи поєднали різні європейські художні традиції. Тут, на закарпатському перехресті, зійшлися майстри, виховані в Будапешті, Мюнхені, Празі, Парижі. Цей синтез творчих манер, підходів витворив нову якість, яку мистецтвознавці назвали школою.

    — Школа, на вашу думку, ще існує?

    — Її першооснова — в передаванні засобами мистецтва буття етносу. Все залежатиме від того, чи й п’яте покоління сповідуватиме такі самі цінності. Будь-яке явище починається і завершується. Закарпатська школа — де в чому умовна річ, як і азбука. Люди домовилися це сприймати — і все, хоч результат маємо конкретний. Художникам і нині не байдужий наш край. На жаль, їх не так багато, як хочеться.

    — Хто перемальовує фотографії, той — художник?

    — Для мене це неприйнятно, не сприймаю цього і в інших. Художнє полотно — це власний естетичний досвід митця. Фотографії можуть підійматися до рівня мистецтва, але це зовсім інша тема.

    — Позаду — три чверті століття. Чого чекаєте від четвертої чверті?

    — Про якісь чверті взагалі не думаю. Прожити б ще рік, і потім знову просити від Бога головного — здоров’я.

    — Званням «народний», про яке багато хто говорив, перед ювілеєм вас не увінчали. Це не засмутило?

    — Звання і нагороди — це минуще. Головне — що несеш людям і що їм залишиш. Вони самі розберуться в справжніх цінностях. Багато з того, чому нині завзято плескають, опиниться в забутті, припадатиме пилом. Маю велику надію, що мої творіння залишаться й після мене.

    — Чим, цікаво, займаєте дозвілля?

    — Можна б сказати — подорожами і полюванням. Якби не знати, до чого це я веду. Мої автомандри закінчуються тим, що приїхавши на місце, обираю ціль — колоритного дідуся чи бабусю, річку й млин біля неї, звивисту дорогу, старовинну церкву, величний пейзаж. Після того заряджаю фарби-набої і починаю стріляти. На полотно... Все моє життя — це полювання за красою.

    Василь БЕДЗІР, «Урядовий кур’єр»

    ДОСЬЄ «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Здолали колектори - звертайтесь до міліції, Редакції виданьЗдолали колектори - звертайтесь до міліції

    Чи може банк передати право вимоги боргу колекторській компанії та чи легальна нині колекторська діяльність? Як захиститися від незаконних дій колекторів?

    Про передачу нерухомого майна в м. Києві, Кабінет Міністрів України

    Про передачу нерухомого майна в м. Києві Передати Генеральній прокуратурі України будівлю (корпус № 34) та частину будівлі (корпус № 24, осі 8-30) загальною площею 7561 кв. метр (крім підвальних приміщень лабораторій в осях 16-18/Б-Г з прибудовою першого поверху, 19-22/Б-Г з прибудовою першого поверху, 23-24/Б-Г, 24-26 з прибудовою першого поверху, 28-29/Б-Г з прибудовою першого поверху) по вул. Московській, 8, у м. Києві із сфери управління Державного космічного агентства із закріпленням їх на праві оперативного управління за Генеральною прокуратурою України.

    Про затвердження Порядку ввезення на територію України незареєстрованих медичної техніки та виробів медичного призначення, Міністерство охорони здоров'я України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 грудня 2012 р. за № 2124/22436 Про затвердження Порядку ввезення на територію України незареєстрованих медичної техніки та виробів медичного призначення

    Щодо здійснення митного оформлення лушпиння соняшникового пресованого гранульованого по товарному коду 230630, Міністерство аграрної політики та продовольства України

     Т. в.о Голови Держмитслужби України Дороховському О. М. Шановний Олександре Миколайовичу! Державна митна служба України листом від 28.01.13 № 11.1/1.2-16/969-ЕП( v_969342-13 ) внесла доповнення до листа від 16.05.11 № 11.1/2-16/7598-ЕП( v7598342-11 ) в частині опису п.32 (лушпиння соняшникове, лушпиння соняшникове пресоване гранульоване, шрот та макуха соняшникові).

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Довольно уникальный, актуальный и полностью отличающийся от существующих интернет проект! Хочется поддержать Вас материально. Как это можно сделать?

    Хочу просто поблагодарить Вас!. Абсолютно случайно набрел на этот ресурс, чему очень рад! С большим удовольствием размещу ссылку на своей страничке в блоге!

    Влюблена в ваш сайт по уши!!! Какие же Вы молодцы!!! Не могу просто промолчать, очень хочется пожелать Вам творческих успехов, динамичного развития и материального благополучия!
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66