Жилищный адвокат

Про загрозу вибуху попередить SMS

    Про загрозу вибуху попередить SMS

    Нова автоматизована система виявить просочування блакитного палива і допоможе запобігти катастрофі

    В Україні час від часу виникають вибухи газу в житлових помешканнях. Нещодавно таке нещастя спіткало будинок у Херсоні. Обійшлося, на щастя, без значних жертв (постраждала одна жінка). Та цей випадок на тлі не таких уже й далеких подій у Дніпропетровську, Харкові, Ужгороді, Чернівцях, Одесі, де гинули люди, а десятки родин залишилися без житла, наштовхує на невтішні висновки про занадто високу ціну за блага цивілізації. Експерти кажуть, що у більшості випадків нещастя сталося через витікання газу, яке вчасно ніхто не помітив.

    Небезпека у несподіваних місцях

    На жаль, нині більшість будинків житлового фонду, підключених до газопостачання, не обладнані системами контролю. Тож ніхто не може гарантувати, що у висотних будівлях, зведених і газифікованих ще за часів СРСР, не зносилися труби або крани внутрішніх газових комунікацій чи приладів.

    — Несанкціоноване просочування газу може статися будь-якої миті в найбільш вразливих місцях, — каже начальник Кіровоградського експертно-технічного центру Держгірпромнагляду України Сергій Ткаченко. — Окрім пробкових кранів на вводах, сходових клітках та в інших газових приладах, дуже вразливими з роками стають газопроводи у футлярах між перекриттями, всілякі різьбові з’єднання в місцях встановлення замкових пристроїв. Тепер, коли люди почали масово відключатися від централізованого теплопостачання і встановлювати вдома автономне опалення, зростає навантаження на систему, отже, швидше зношуються її елементи. До старих проблем газових комунікацій додаються нові, й вони можуть дати про себе знати будь-якої миті.

    На жаль, організації, в чиїй юрисдикції перебувають будинки разом з інженерними комунікаціями, не можуть утримувати їх у належному стані. ЖЕКи, КРЕПи та інші власники, які експлуатують газові прилади, серйозно не займаються цим питанням через брак коштів чи інші причини. Хто з нас може згадати, скільки разів у його квартирі за останні десять років побували представники комунальних чи газових служб із перевіркою або плановим ремонтом системи газопостачання?

    У проблеми з контролем за безпечними умовами експлуатації газових мереж і газових приладів з’явилася ще одна складова. Більшість мешканців багатоповерхівок замінили старі дерев’яні вікна на пластикові, де фрамуги зачиняються зсередини приміщень назовні й під час витікання газу із порушеною вентиляцією наслідки можуть бути просто фатальними. Отже, небезпека може чатувати в цілком несподіваному місці.

    Такий сигнал по мобільному врятує не одне життя. Фото Укрінформу

    Ціна питання

    Вихід є, стверджує Сергій Ткаченко. І це коштує набагато дешевше, ніж ліквідація наслідків вибуху.

    — Давно вивчаю проблеми, пов’язані з безпечним використанням газу в побуті, — пояснює Сергій Петрович. — Маючи досвід роботи в різних організаціях — від облгазу до проектного інституту й системи держнагляду, — брав участь у розслідуванні й технічній експертизі причин багатьох нещасних випадків. Тож маю власне бачення проблеми і переконаний, це допоможе людям відвернути трагедію. Ноу-хау полягає в тому, що загрозу можна приборкати. Точніше, встановити над нею контроль у приміщеннях, де є газопроводи або газові прилади. Технічні пристрої (датчики) фіксуватимуть концентрацію газу в повітрі, і якщо вона перевищуватиме допустимі норми, автоматично відімкнуть його подачу. Одночасно йде сповіщення МНС та відповідних служб, працює сигналізація. Проект передбачає, що міні-системи газових сигналізаторів буде встановлено на кухнях квартир, а сигнали можна вивести на мобільний телефон чи пульт управління. Відповідно аварійні ситуації можна буде швидко локалізувати.

    Одразу треба зазначити, що підхід, який пропонує начальник експертно-технічного центру, не такий уже й дешевий. Система із заміною газових кранів коштує майже 20 тис. гривень для одного під’їзду дев’ятиповерхового житлового будинку. Але якщо підрахувати матеріальні витрати, то обладнати будинок запобіжною системою все-таки набагато дешевше і швидше, ніж замінити застарілі газопроводи чи ліквідувати наслідки вибуху. Наприклад, на ліквідацію обвалу будинку через вибух газу у Дніпропетровську на вулиці Мандриківській «Дніпрогаз» витратив майже 95 млн грн. Утім, загибель людей не покрити жодними грошима.

    Кіровоградське ноу-хау вже зацікавило колег із теруправлінь Держгірпромнагляду України та сусідніх країн. Адже людське життя коштує значно дорожче.

    До речі. Лише за останні три тижні згадки про вибухи побутового газу у Севастополі, Києві, Львові, Херсоні, на Вінниччині тощо з’являлися у ЗМІ. На щастя, обійшлося без загиблих, але у більшості випадків люди таки постраждали від вогню: хтось зазнав опіків, а хтось втратив майно. Такі надзвичайні ситуації стаються і через витік газу або несправність газового обладнання, і через спроби людей власноруч його відремонтувати, або ж через забудькуватість (увімкнув плиту і пішов з дому). Трапляються й випадки, коли за допомогою газу намагаються покінчити з життям. 20 листопада така ситуація трапилася у Сарнах, але сусіди завадили вибуху. Відчувши сильну загазованість у під’їзді, вони зателефонували до служби порятунку МНС за телефонним номером 101.

    За словами фахівців МНС, це перше, що має зробити людина. Потім слід виявити місце і джерело витоку газу, попередити про небезпеку сусідів і диспетчера ГРЕП, який має вимкнути ліфт у під’їзді. Не слід також користуватися електричними дзвінками і відкритим вогнем. Натомість треба розкрити вікна і двері у під’їзді, евакуювати людей на вулицю.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.9/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Режим соглашения о разделе продукции – наиболее выгодный для инвестора вариант взаимоотношений с недропользователем

    В соответствии с положениями действующего украинского законодательства у инвестора, желающего принять участие в реализации проектов по добыче полезных ископаемых на территории Украины, есть несколько ...

    Ігри, де маніпулюють дітьми

    У планах телеканалу 1+1 ступити у 2013 рік зі співами, розпочавши 8 січня показ нового сезону проекту Голос країни. Нова історія. Знову четверо суддів Олександр Пономарьов, Олег Скрипка, Валерія, ...

    Про внесення змін до Бюджетного кодексу України у зв’язку із створенням органів доходів і зборів, Верховна Рада України

    Органи, що контролюють справляння надходжень бюджету, подають Верховній Раді України, Президенту України, Кабінету Міністрів України та центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування ...

    Щодо набрання чинності міжнародним договором, Міністерство закордонних справ України

    Міністерству юстиції України Копія: Апарату Верховної Ради України Секретаріату Кабінету Міністрів України Міністерству економічного розвитку і торгівлі України Посольству України в Російській Федерації

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Этот интернет портал отличный! Пользовался довольно чуть ли не по три раза на день. Думаю, что этот интернет проект ожидает хорошее будущее. Удачи Вам, ребята. Хотелося б встречаться с Вашими новыми работами чаще! Действуйте!

    Благодарим всех, от кого зависит работа этого портала.

    Очень оригинальный, интересный и абсолютно не похожий на другие портал! Я хочу поддержать Вас финансово. Как это можно сделать?
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66