Жилищный адвокат

Час роздумів минув

    Час роздумів минув

    Україна забезпечить видобуток альтернативного палива без шкоди для довкілля?

    Нещодавно Україна підписала угоду між компаніями Shell і «Надра Юзівська» про розподіл продукції від можливого видобутку сланцевого газу на Юзівській площі в Харківській і Донецькій областях. Прогнозні ресурси родовища оцінюються в 2—4 трлн куб. м газу. Проте до видобутку ще не приступали, а вже виникло багато питань як політичного, так і екологічного характеру. Розібратися, де золота середина, під час засідання «круглого столу» намагалися експерти енергетичного ринку.

    Покажіть угоду

    «Час дискусій про те, чи видобувати Україні сланцевий газ, минув, і тепер потрібно зосередити увагу на тому, щоб цей видобуток здійснювався із дотриманням усіх необхідних стандартів», — таку думку висловив керівник програм Аналітичного центру «Діксі груп» Роман Ніцович.

    За словами Ніцовича, нині суспільство повинно вимагати від сторін оприлюднення угоди , принаймні ключових її параметрів. «Це — частка розподілу продукції, зобов’язання, які інвестор бере на себе у частині місцевого розвитку, захисту довкілля, використання українських товарів і послуг і так далі», — пояснив він.

    Важливо на місцевому рівні створити контролюючі органи, які домагатимуться виконання всіх зобов’язань і дотримання стандартів як міжнародних, котрі конкретний інвестор застосовує в усіх країнах своєї присутності, так і власне українських, зауважив Роман Ніцович.

    Існує багато побоювань, наприклад, щодо можливого впливу на якість води, ризик спричинення сейсмічних наслідків тощо. Скажімо так, практика в країнах, де вже відбуваються розвідка і видобуток, свідчить, що це питання більш технічного характеру, дотримання стандартів належного облаштування свердловин і їхньої експлуатації, аніж самої технології гідравлічного розриву пласту. Якщо власне весь процес від початку до кінця триває правильно, то ризики завдати шкоди довкіллю мінімізуються.

    У свою чергу президент міжнародної громадської організації «Київський міжнародний енергетичний клуб»(Q — Club) Олександр Тодійчук сказав, що вірогідні загрози для екології України внаслідок видобутку сланцевого газу можна буде оцінити лише після того, як будуть пробурені перші свердловини і вивчена їхня дія на прилеглі території. «До того, як будуть зроблені свердловини і буде це усе ретельно вивчено, в тому числі проведені й аерокосмічні дослідження щодо існуючих природних розломів у цих пластах, ми не можемо ні про що говорити, тому що це будуть загальні розмови», — зазначив він.

    Додавши, що світовий досвід видобутку сланцевого газу загалом позитивний, а ціла низка країн, які свого часу відмовилися від технології його видобутку, зокрема Болгарія, Чехія, Польща, Франція, знову повертаються до цього питання.

    «Я скажу більше: зверніть увагу на інформацію з Росії: президент і прем’єр РФ дали завдання досконально вивчити питання видобутку такого газу на території Росії», — поінформував фахівець.

    А чи є газ?

    Цікаву думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук. За його словами, на сьогодні не доведено, що в Україні є сланцевий газ, тому англо-голландський нафтогазовий концерн Royal Dutch Shell і американська Chevron можуть незабаром покинути Україну. «Хто вам сказав, що «Шелл» і «Шеврон» залишаться в Україні? Можливо, через 2—3 роки вони пробурять розвідувальні свердловини і покинуть Україну. Тому що просто не буде доведено, що є значні запаси. У них просто пропаде інтерес до роботи. Дуже показовий приклад Польщі, також невідомо, як закінчиться діяльність Chevron у Болгарії і Румунії», — зазначив експерт.

    Прем’єр-міністр України Микола Азаров в соціальній мережі Facebook так прокоментував ситуацію: «Якщо відповідні компанії змогли досягти цього в США і Канаді, то й у нас жодних сумнівів немає, що і ми зможемо забезпечити такий же рівень екологічного захисту, як і в цих країнах. До речі, положення про це є важливою складовою в договорі про розподіл продукції», — написав він.

    На думку Прем’єра , екологічний ризик є у будь-якому виробництві. «Але завдання технологів, промисловців зробити так, щоб ці ризики були мінімальними», — підкреслив глава уряду, додавши, що українські експерти вивчили досвід США і Канади в цій сфері.

    Останнім часом у країні виникає дуже багато спекуляцій з приводу видобутку сланцевого газу, і пов’язані вони здебільшого з політикою. «Дивно, що опозиційні партії і комуністи підхопили ці спекуляції, а можливо, і самі причетні до їх поширення. Керуються простим принципом: «Чим гірше — тим краще». Вони мали б згадати, кому Україна зобов’язана такими захмарними цінами на газ, а зараз і виставленому багатомільярдному рахунку», — нагадав Прем’єр-міністр. І продовжив: «Завдяки видобутку сланцевого газу США змогли минулого року відмовитися від імпорту катарського зрідженого газу і повністю забезпечити себе газом, то чим Україна гірша?»

    ОФІЦІЙНО

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    «АероСвіт» може відновити операційну діяльність

    Як заявив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко на сьогоднішній прес-конференції, діяльність авіакомпанії АероСвіт може бути відновлена в певному обсязі.

    У березні Державтоінспекція перевіряє пасажироперевізників

    На сьогодні стан безпеки пасажирських перевезень потребує додаткової уваги. У минулому році в ДТП за участю автобусів сталося більш ніж 1,6 тис., у яких 317 людей загинули та 2824 отримали тілесні ...

    Емір Катару зрікається престолу на користь сина

    63-річний шейх Хамад бін Халіфа аль-Тані на спеціальній нараді ухвалив рішення передати синові Таміму владне кермо у карликовій державі Перської затоки, надзвичайно багатій на нафту.

    Святкувати єврейський новий рік до Умані приїде 30 тисяч паломників

    Посольство Ізраїлю в Україні залучає МЗС та ізраїльську поліцію для підтримання порядку під час візитів до Умані на початку вересня.

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Доброе утро!

    Этот интернет проект просто супер очень много чего здесь интересного и необходимого. Желаю вам держаться высоко и всего самого... в Вашей работе!

    Этот портал просто обалденный. Thanky! Действительно необходимый и в тоже время функциональный интернет сайт.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66