Жилищный адвокат

Строкатість оцінок не надає впевненості

    Строкатість оцінок не надає впевненості

    Думки щодо курсу гривні до долара у 2013 році розділилися: одні пророчать падіння нацвалюти, інші вважають її недооціненою

    Нині в суспільстві активно обговорюють питання можливої девальвації гривні. Чимало експертів схильні вважати, що цього найближчим часом не станеться, є й такі, що доводять зворотне.

    На думку аналітика інвестиційної компанії Dragon Capital Олени Білан, терміни девальвації української валюти, за її оцінками, змістилися на осінь 2013 року. «У лютому Нацбанк витратив на підтримку гривні до 400 мільйонів доларів золотовалютних резервів (ЗВР). Ми прогнозуємо, що такі резерви цього року скоротяться до 22 мільярдів доларів також задля досягнення мети стабільності гривні», — додає вона.

    Слід нагадати, що ЗВР України у грудні 2012 року скоротилися на 830,7 мільйона доларів, а загалом за рік країна втратила 7,2 мільярда доларів.

    Наша доля — м’яка девальвація

    Екс-міністр фінансів Віктор Суслов вважає, що в основі політики валютного курсу гривні, яку проводить Нацбанк та уряд, лежать не об’єктивні економічні тенденції, а методи адміністративного регулювання. «За підсумками 2012 року, негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу країни досягло 20 мільярдів доларів. Зведений платіжний баланс має також негативне сальдо — 4,2 мільярда доларів. Усе це — передумови для девальвації гривні. Експерти МВФ розписали оцінки, за якими рівноваги платіжного балансу України можна було б досягти, якби валютний курс був 9,3 гривні за долар», — зауважує він.

    Експерт вважає, що вже зараз, а не восени, гривня повинна значно девальвувати.

    Економіст Олександр Пасхавер також упевнений, що в умовах слабкої економіки уникнути девальвації просто неможливо. «Проте тут слід зауважити, що уряд та Нацбанк можуть піти двома шляхами — «полегшення» гривні у так званому м’якому режимі та різкого обвалу національної валюти. Бачу, що наші можновладці крокують першим шляхом», — зазначив він кореспондентові «УК».

    На його думку, уряд обрав такий шлях, добре розуміючи, що в нашій країні населення просто не сприймає різких «рухів» гривні і розглядає їх як замах на стабільність. Водночас Олександр Пасхавер не дає прогнозів курсів нацвалюти на певні терміни, вважаючи це невдячним.

    Прогнози самого уряду щодо курсу національної валюти надані ним же місяць тому в так званому проспекті емісії єврооблігацій України. Так, згідно з документом, у 2013 році за один американський долар у нашій країні даватимуть не більше 8,4 гривні. А на 2014—2015 роки курс становитиме трохи більше — 8,5 гривні за долар. І треба чекати, що уряд і Нацбанк робитимуть усе можливе для утримання таких показників.

    Штучно занижений?

    Утім, деякі аналітики вважають, що гривня є недооціненою і зараз. Так, свої цікаві пояснення пропонує економіст Володимир Пилипчук. На його думку, нинішній курс гривні фактично не фіксований, а вже давно виступає у ролі плаваючого. «Від девальвації нацвалюти доларів в Україні не побільшає. Просто знеціняться гривневі резерви і «засохнуть» джерела фінансування економіки. Курсову проблему слід розглядати з позиції паритету купівельної спроможності у США та Україні. І можна дійти висновку, що курс долара в нашій державі завищено майже удвічі. Тож сьогодні за один «зелений» ми повинні давати 4—5 гривень.

    Експерт також вважає, що курс гривні, обчислений з урахуванням так званих незаконно вивезених доларових резервів (в офшори) дає всі підстави стверджувати, що він штучно занижений.

    Володимир Пилипчук упевнений, що паніку навколо неминучої девальвації гривні можна вважати замовною, а експертів, які її продукують, — невідповідальними.

    В аналітика є власні рецепти утримання курсової «планки» та оздоровлення економіки загалом. Так, він пропонує уряду та Нацбанку ввести 100-відсотковий обов’язковий продаж валютної виручки експортерами на період подолання кризи; заборонити повернення ПДВ на ті обсяги експорту, що здійснюються через офшори; ввести 20% податок на всі трансакції, що здійснюються через офшори; ввести 20% податок на закупівлю валюти задля потреб некритичного імпорту.

    Викладки та пропозиції Володимира Пилипчука заслуговують на увагу, проте здійснити їх у реальному житті буде важко.

    Утім, можна додати й інші поради та рецепти. Так, Нацбанк проводить титанічну роботу щодо утримання курсу гривні з огляду на те, що населення жваво купує долари і останніми місяцями «вигребло» до 10 мільярдів «зелених». Це неабиякий тиск на курс та економіку загалом.

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.7/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Суд в России отменил решения о запрете на проживание в Москве ВИЧ- положительной украинке

    Сегодня президиум Мосгорсуда обязал Управление ФМС по Москве выдать разрешение на временное проживание в столице «ВИЧ-положительной» гражданке Украины, сообщает пресс-служба Межрегиональной правозащитной ...

    Щодо конфлікту інтересів по податку на прибуток, Державна податкова служба України

    Государственная налоговая служба Украины рассмотрела письмо <...> относительно применения пп. 4.1.4 п. 4.1 ст. 4 и <...> п. 56.21 ст. 56 в части конфликта интересов по налогу на прибыль Налогового кодекса( 2755-17 ) Украины( 2755-17 ) (далее — Кодекс), направленное Секретариатом Кабинета Министров Украины письмом от 02.08.2012 № 41-Н-048800/26 и в пределах компетенции сообщает.

    Про внесення змін до Вимог до об’єктів і приміщень, психотропних речовин, прекурсорів та зберігання вилучених з незаконного обігу таких засобів і речовин, Міністерство внутрішніх справ України

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 8 листопада 2013 р. за № 1913/24445 Про внесення змін до Вимог до об’єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та зберігання вилучених з незаконного обігу таких засобів і речовин

    Про затвердження Переліку відомостей, що містять службову інформацію у Держекоінвестагентстві, Державне агентство екологічних інвестицій України

    Про затвердження Переліку відомостей, що містять службову інформацію у Держекоінвестагентстві {Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного агентства екологічних інвестицій № 206 від 22.10.2013 ( v0206825-13 )}

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Большое спасибо создателям этого интернет проекта!!! Он действительно - находка! Дерзайте!

    Большущее спасибо. С Вами приятно работать! Ребята - молодцы.

    Для меня это была находка! Третью неделю разбираюсь развлекаюсь учусь у Вас на интернет сайте и валить отсюда совсем не собираюсь.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66