Жилищный адвокат

Підірвіть наш будинок першим!

    Підірвіть наш будинок першим!РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

    Новий закон дозволить зносити «хрущовки», не чекаючи згоди всіх мешканців

    Тема реконструкції «хрущовок» — це найбільша інтрига для архітекторів, мешканців цих будинків та інвесторів. Щоб не повертатися до тисячоразово описаної історії дешевого швидко побудованого житла, яке колись урятувало мільйони радянських людей від комуналок і бараків, нагадаємо тільки: квартали цих непоказних п’ятиповерхових будинків є в кожному місті країни.

    Зведені в хороших районах «хрущовки» нині псують їхній вигляд, крім того, майже кожний такий будинок перебуває в аварійному стані й потребує капітального ремонту. Тому з ними треба щось робити. Але куди подіти мешканців? Ось у чому питання набагато складніше, ніж гамлетівське «Бути чи не бути?» Відповідь на нього намагаються надати парламентарі, що запропонували законопроект, завдяки якому місцева влада зможе зносити будинки лише за згодою 60% мешканців.

    Відповідну норму прописано у проекті змін до закону «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Автори законопроекту — п’ятеро народних депутатів з різних фракцій.

    «Документ вносить зміни до закону, ухваленого ще в 2007 році. Цей закон не працює: в ньому не прописано механізму ремонту і знесення», — прокоментував цю законодавчу ініціативу один з авторів Юрій Гержов.

    Головне нововведення законопроекту — можливість виселяти мешканців із будинку, якщо на переїзд згодні понад 60% мешканців (у законі 2007-го цього пункту немає, це означає, що згоду слід було отримувати у всіх власників житла). У свою чергу виконавчі комітети органів місцевих рад зобов’язані будуть у місячний термін із дня прийняття рішення про комплексну реконструкцію кварталів письмово повідомити про це власників і орендарів житлових і нежитлових приміщень, а також вжити заходів, пов’язаних із держреєстрацією обмежень речових прав на об’єкти нерухомості на цій території.

    На думку адвокатів, у проекті потрібно прописати механізм компенсації грошей у разі знесення. Інакше людей просто викидатимуть на вулицю і вони взагалі можуть нічого не отримати. А потім будуть змушені роками відстоювати свої права у суді, відвойовуючи компенсації.

    Як заробити зайві метри?

    Ситуація з багатостраждальними п’ятиповерхівками нагадує полотно художника-сюрреаліста, написане під кайфом, та ще виставлене на площі, щоб кожен охочий міг додати на нього свій мазок. Або ж зйомки малобюджетного трилера, сюжет якого переписують усі учасники процесу кінозйомок, включаючи освітлювачів і прибиральниць.

    Щоб тримати глядача в напрузі, час від часу мешканцям «хрущовок» презентують грандіозні проекти, показують макети розкішних житлових комплексів, куди їх нібито переселять. Так, років із п’ять тому реконструкцію пообіцяли почати з київських масивів Сирця, Нивок і Печерська. Насамперед п’ятиповерхівок там сила-силенна. Тому землі багато, розвернутися можна масштабно. Знову ж, метро поблизу, отже, будуватися там вигідно подвійно. На зборах, що проводили загадкові інвестори у приміщеннях ЖЕКів, людям радили збирати гроші. Мовляв, площі в нових квартирах видаватимуть із розрахунку на кожну людину, що зареєстрована в помешканні, за інші новоселам доведеться доплачувати. Ціни комерційні — не нижче $ 800 за квадратний метр. А тепер порахуйте, скільки треба мати коштів самотній людині, що проживає у 2-кімнатній квартирі!

    Після багатообіцяючої зав’язки кіно закрутилося із запаморочливою швидкістю. Мешканці п’ятиповерхівок, подумки пакуючи валізи, намагалися зареєструвати на своїй житлоплощі численних родичів, щоб відхопити якнайбільше «халявних» метрів.

    Водночас бізнесмени й ріелтори почали інтенсивно скуповувати дешеві квартири у «хрущобах», у перспективі сподіваючись обміняти їх на комфортабельне житло. Але згодом пристрасті вщухли, про переселення більше ніхто не заїкався, а інвестори десь зникли. А люди, у яких з’явилася маса проблем із їхніми прописаними родичами, розчаровано зітхали.

    Будинки розбитих надій

    Через деякий час столицею прокотилася нова хвиля обіцянок. Цього разу двома масивами — Вітряними горами й Дарницею.

    — Нам повідомили, що ми отримаємо нові квартири «під ключ» у двох багатоповерхівках на вулиці Вишгородській, — розповів кореспонденту «УК» киянин Микола Федорович, який проживає на вулиці Межовій. — Уточнили, що площа однокімнатної квартири буде 50 квадратних метрів, двокімнатної — не менше 75, причому незалежно від того, скільки людей зареєстровано у старій квартирі. Тим, хто захотів поліпшити свої житлові умови, пообіцяли 6-відсоткові кредити терміном на 30 років.

    Громадян запевняли, що в кожній новій квартирі будуть безкоштовно встановлені бронедвері, сучасні склопакети тощо. Навіть туманно натякнули, що тим, хто встиг зробити у «хрущобі» євроремонт або перепланування, дадуть компенсацію, суму якої визначить комісія з ЖЕКу. Але й ці обіцянки про «велике переселення» так нічим і не закінчилися.

    Не допомогло розв’язати проблему й ухвалення закону «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Цим документом мешканцям п’ятиповерхівок запропонували переїхати в новобудови, площа квартир в яких була б на 50% більша, ніж та, яку вони займали раніше. Кількість зареєстрованих на житловій площі людей в розрахунок депутати вирішили не брати. Зайвий метраж охочим пропонували купити за ринковою ціною. Але й після цього цей процес не набув масовості. Хоч архітектори неодноразово заявляли, що термін експлуатації таких будинків давно скінчився і вони скоро почнуть розсипатися.

    Забудовники впевненні, що й новий законопроект мало що зможе змінити, доки банки не почнуть кредитування іпотеки з мінімальним внеском 10% під не дуже великі відсотки. Адже відбити свої витрати, продаючи нові квартири, їм зараз вельми складно. І якщо ситуація залишиться на тому самому рівні, вкладати кошти в реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду їм буде не дуже вигідно.

    ДОВІДКА «УК»

    Урядовий Кур'єр

    Рейтинг: 4.5/5, основан на 25 голосах.


    Вам это будет интересно:

    Суд во Франции обязал поисковики Google и Yahoo исключить из поиска пиратские сайты

    Суд во Франции обязал поисковики Google, Yahoo и Microsoft исключить из поиска 16 сайтов, которые распространяют пиратское видео, пишет Digit.ru со ссылкой на онлайн-журнал Wired.

    передбачених у державному бюджеті для захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь, комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області, Кабінет Міністрів України

    Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь, комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області

    До посівної готові

    За оперативними даними регіонів, сільськогосподарські підприємства вже забезпечені необхідними засобами для проведення осінньої посівної кампанії під урожай 2013 року.

    Про переведення суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України на індивідуальний режим ліцензування зовнішньоекономічної діяльності, Міністерство економічного розвитку і торгівлі України

    Про переведення суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України на індивідуальний режим ліцензування зовнішньоекономічної діяльності Відповідно до частини шостої статті 37 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність"( 959-12 ) на підставі подання Міністерства доходів і зборів України від 27.06.2013 № 6518/5/99-99-22-03-01-16, вх. від 01.07.2013 № 06/65364-13 НАКАЗУЮ:

    Консультации по недвижимости
    Адвокат по ЖКХ
    Рекомендовано !
    Киевские судебные решения

    №910/22831/14

    Судья: Васильченко Т.В.
    07.01.2015

    №757/24024/14-ц

    Судья: Цокол Л. І.
    07.01.2015
    Новости жилищных адвокатов
    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые ...

    Упрощено таможенное оформление для товаров, которые не содержат озоноразрушающих веществ Отныне для субъектов хозяйственной деятельности, импортирующих и экспортирующих товары, в которых отсутствуют озоноразрушающие вещества, их таможенное оформление осуществляется без лицензии. ...

    На Черкащині працівники ДАІ затримали автомобіль ...

    На Черкащині працівники ДАІ  затримали автомобіль з 170 літрами прозорої рідини невідомого походження Днями, близько восьмої години ранку, під час несення служби на стаціонарному посту Золотоноша, інспектори взводу із забезпечення супроводження відділу ДАІ з обслуговування міста Черкаси, зупинили ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та ...

    На Київщині нетверезий водій збив пішоходів та зник з місця ДТП Днями, близько о 20-й годині, в місті Васильків, невстановлений водій, керуючи автомобілем МОСКВИЧ 412, допустив наїзд на 27-річну місцеву мешканку та з місця пригоди зник. Жінка переходила проїзну ...

    Об Адвокате
    Сайт просто класс так много чего здесь любопытного и нужного. Желаю вам держаться так же высоко и дальше и всего самого... в Вашей работе!

    Спасибо создателям этот ресурса!!! Он на самом деле - находка! Так держать!!! Удачи!

    Благодарим всех за качественную работу. Этот портал - сейчас - единственный в своем роде. Как здорово, что есть такие нужные интернет порталы. Интернет портал достаточно многофункционален в пользовании. На нем полезно отдыхать - просто, удобно,быстро.
    Публикации о недвижимости
    О налогообложении операции с недвижимостью ...

    О налогообложении операции с недвижимостью в Украине Сегодня, как и после принятия нового налога на недвижимость, эта тема широко обсуждается среди всех заинтересованных в этом ...

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат

    Что лучше агент по недвижимости или адвокат Разграничение полномочий риелтора (агента), нотариуса и адвоката по вопросам недвижимости.

    fd88152c669729fa70f5fe095f45fa66